Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit van taal in de inburgering

Laatste update: 15 april 2025

6. Online taalonderwijs

6.5 Randvoorwaarden voor online leren

Om op afstand lessen te kunnen volgen en zelfstandig te kunnen oefenen met materialen, moet aan een aantal basisvoorwaarden worden voldaan:

  • Een van de dilemma’s waar docenten tegenaan lopen is dat cursisten hun camera niet aanzetten (en ook vaak nog iets anders doen dan geconcentreerd de les volgen). Docenten geven dan als het ware les aan een black box met van twaalf cursisten zwarte vakjes en slechts drie cursisten daadwerkelijk in beeld. Het behoeft geen betoog dat op die manier van een effectieve en activerende les geen sprake kan zijn – om over de motivatie van de docent maar niet te spreken. Docenten kunnen cursisten echter niet dwingen de camera aan te zetten als daar vooraf geen goede afspraken over gemaakt zijn. Hieraan aandacht besteden bij inkoop van en samenwerking met aanbieders rond online lessen is daarom essentieel. Het zou goed zijn als tussen gemeente en aanbieder de afspraak wordt gemaakt dat cursisten alleen de gelegenheid krijgen online lessen te volgen, wanneer zij akkoord gaan met het gebruik van de eigen camera.
  • Elke inburgeraar moet beschikken over een laptop/computer (en een internetverbinding). Veel apps zijn op een smartphone goed te doen, maar een activerende les volgen met chatfunctie, een docent die een scherm deelt, breakoutrooms, documenten delen, kahoots maken terwijl je ook al in Zoom zit… het werkt niet op een smartphone. Hoe is dit geregeld in de gemeente of wordt dat een taak van de aanbieder?
  • Behalve dat de inburgeraar een laptop tot zijn beschikking moet hebben, moet die laptop ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden door de cursist voor de lessen. Wat veel voorkomt is dat de kinderen de laptop van vader of moeder gebruiken op de lestijden van de ouder. Met name vrouwen staan vaak achteraan de rij als het gaat over wie de laptop mag gebruiken – zelfs als het haar ‘eigen’ les-laptop is. Maak hierover ook afspraken met de deelnemers.
  • Online alfabetiseringslessen (les op afstand) worden in het kader van het Keurmerk Blik op Werk niet toegestaan. In het kader van corona is daar een uitzondering voor gemaakt, omdat een (zeer) aangepaste les met bescheiden leerdoelen beter is dan helemaal geen les. Maar leren lezen en schrijven kan gewoon niet effectief gebeuren via online lessen.
  • Om lessen via videobellen te kunnen volgen en gebruik te kunnen maken van online oefenmateriaal hebben inburgeraars basale digitale vaardigheden nodig. Wie zorgt hiervoor? Zie ook hoofdstuk 5 Digitale vaardigheden.

Inhoud