Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatieproject ID-wallet

Zieke vrouw zit met een smartphone in haar hand op een bank

Vanaf 20 november 2026 zijn alle Nederlandse gemeenten volgens Europese wetgeving verplicht om een ID-wallet te accepteren als identificatie- en authenticatiemiddel, naast DigiD en eHerkenning. Dit stelt gemeenten voor uitdagingen, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het verbeteren van de gemeentelijke (online) dienstverlening. 

In het Innovatieproject ID-wallet informeert Divosa gemeenten over de mogelijkheden, drempels en eventuele valkuilen van de invoering van het ID-wallet-stelsel.

Wat is een ID-wallet?

Een ID-wallet is een digitale portemonnee (of kluis) waarin je belangrijke persoonlijke gegevens bewaart, zoals je burgerservicenummer, ID-kaart, inkomensgegevens en diploma's. In 2025 kunnen alle Nederlanders vrijwillig beschikken over een ID-wallet die door de Nederlandse overheid gemaakt of erkend is. 

In onderstaande animatie laten we kort zien hoe een ID-wallet werkt, en vertellen we wat de invoering betekent voor jouw gemeente en voor de inwoners van jouw gemeente.

Video: ‘De ID-wallet komt eraan! Is jouw gemeente er klaar voor?’ Op het YouTube-kanaal 'Proeftuin ID-wallets gemeenten' van de gemeente Nijmegen vind je meer voorbeelden van het mogelijke gebruik van ID-wallets in de gemeentelijke dienstverlening. Klik op CC in de videospeler om de animatie met ondertiteling te bekijken.

Gevolgen voor de gemeentelijke dienstverlening

De invoering van de ID-wallet zal gevolgen hebben voor de gemeentelijke dienstverlening. Divosa ziet de volgende kansen en uitdagingen:

  • Lees ook het nieuwsbericht 'Invoering ID-wallet in 2026, proeftuin in Nijmegen gestart' (Divosa, november 2024) voor meer informatie over de invoering en het gebruik van de ID-wallet.
  • Of lees het interview met projectleider Wendy van den Eeckhout (gemeente Nijmegen), Jos Huijts (procesmanager Divosa) en Toon de Vos (inwoner gemeente Nijmegen, tester) in Sprank Magazine (april 2025).

Werken met wallets: vraag en antwoord

Wat is een ID-wallet eigenlijk? Wat zijn de voordelen voor gemeenten? En voor inwoners? Waar moet ik als gemeente rekening mee houden als de ID-wallet wordt ingevoerd? En is het verplicht? Vind het antwoord op deze en andere vragen op de pagina 'Werken met wallets: vraag en antwoord'.

Man voor een blackboard vol vraagtekens

De rol van Divosa

Divosa informeert gemeenten via deze projectwebsite en in bijeenkomsten/workshops over belangrijke ontwikkelingen rond de invoering van de ID-wallet. Updates maken we bekend op het Divosa LinkedIn-kanaal en in de Divosa Nieuwsbrief. Ontvang je de nieuwsbrief nog niet, meld je dan aan via de homepage divosa.nl (onderste blok). 

Proeftuin

De gemeente Nijmegen onderzoekt de kansen en uitdagingen in een proeftuin. De rol van kwetsbare, digitaal minder vaardige inwoners krijgt hierbij speciale aandacht.

Meer weten?

Heb je vragen over de invoering van de ID-wallet en de mogelijke gevolgen voor gemeenten? Of wil je meer weten over de pilot in de gemeente Nijmegen? Neem dan contact op met Wendy van den Eeckhout, strategisch informatieadviseur Dienstverlening & Publiekszaken gemeente Nijmegen, e-mail w.van.den.eeckhout@nijmegen.nl, of Jos Huijts, Divosa-procesmanager Bedrijfsvoering en Dienstverlening, e-mail jhuijts@divosa.nl.

‘Als ik het kan, dan kan iedereen het’

ID-wallet in Sprank Magazine

Toon de Vos is een van de Nijmegenaren die de ID-wallet al eens heeft gebruikt. Hij testte de app uit op het stadhuis en vindt deze makkelijk te gebruiken. 'Ik snap alleen nog niet waarom ik hem nodig heb.' Lees het interview met Toon de Vos, projectleider Wendy van den Eeckhout (gemeente Nijmegen) en Jos Huijts (procesmanager Divosa) in Sprank Magazine (april 2025).

Mobiele telefoon

Contactpersoon