Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit van taal in de inburgering

Laatste update: 15 april 2025

10. Monitoring en evaluatie van kwaliteit

10.3 Extra eisen stellen als gemeente


In de lagere regelgeving staan eisen waar gemeenten en taalaanbieders aan moeten voldoen bij de inrichting van het aanbod voor de B1-, Z-route en Onderwijsroute. De wettelijke eisen die beschreven worden in hoofdstuk 10.1 moeten gemeenten en taalaanbieders meenemen in de opdrachtbeschrijving en de uitvoering van de taalles binnen de leerroutes.

De gemeente is opdrachtgever van de leerroutes en kan ervoor kiezen om vanuit beleid aanvullende eisen aan de kwaliteit en monitoring van het taalonderwijs in de leerroutes te stellen. Bijvoorbeeld omdat de gemeente als opdrachtgever extra sturing op of inzicht wil hebben in de kwaliteit van de taallessen. Aanvullende voorwaarden kunnen ook gaan over de samenwerking tussen de gemeente en de taalaanbieder.

In de praktijk zien we een aantal voorbeelden waarmee gemeenten de kwaliteit van het taalaanbod willen vergroten: 

  • De maximale groepsgrootte kleiner vaststellen dan het wettelijke maximum.
  • Een hoger percentage van de verzorgde lessen door gecertificeerde docenten eisen dan de Onderwijsinspectie en het Keurmerk Inburgeren verlangen.
  • Als gemeente actief regie pakken op monitoring en evaluatie van beleid.
  • (Het aantal) vaste startmomenten.

Het is belangrijk om deze eisen in marktconsultaties te toetsen bij taalaanbieders zodat de (financiële) gevolgen goed in beeld komen. Vanuit goed opdrachtgeverschap moet de opdracht betaal- en haalbaar zijn. 

Let op goed opdrachtgever- en opdrachtnemerschap

Zorg ervoor dat aanvullende voorwaarden niet tegenstrijdig zijn met de eisen die volgen uit het Blik op Werk Keurmerk en de Onderwijsinspectie. De wetgever verwacht daarnaast dat gemeenten (contract)afspraken maken met taalaanbieders over de uitvoering van het taalaanbod ‘met inachtneming van de redelijkheid en billijkheid van wat verwacht kan worden van de taalaanbieder’.

Opnemen extra keurmerken? Check wat dit vraagt en oplevert!

Er zijn keurmerken zoals het NRTO-keurmerk, ISO-certificering, keurmerken voor duurzaamheid enz. Het is goed om te weten dat het daarbij niet standaard gaat over de inhoudelijke kwaliteit van het lesaanbod, maar om werkprocessen en het bewaken van die processen. Dit kán invloed hebben op de inhoudelijke kwaliteit, maar is geen garantie. Soms zitten vereisten voor een bepaald keurmerk standaard vanuit Inkoop in een bestek. Dergelijke keurmerken vergen ook vaak een flinke investering in tijd en geld. 

Overweeg als gemeente zorgvuldig of de eis voor extra keurmerken ook daadwerkelijk nodig is. 

Suggesties voor het Programma van Eisen en contractmanagement

  • Leg afspraken vast over docentkwalificaties, groepsgrootte en begeleiding.
  • Beschrijf de consequenties van niet-nakomen (bijvoorbeeld een verbeterplan).
  • Maak kwaliteit expliciet onderdeel van je contractmanagement.

Inhoud