Politiek en bestuur

Prinsjesdag 2023 & Miljoenennota 2024

Op dinsdag 19 september heeft het demissionair kabinet haar plannen met bijbehorende begrotingen ontvouwd. Divosa geeft hier een eerste analyse van de Miljoenennota, met bestaanszekerheid als rode draad, en de gevolgen van de nota op het sociaal domein.

Miljoenennota: gemeenten en inwoners willen meer perspectief

Reactie Erik Dannenberg, voorzitter Divosa

De Miljoenennota is een goede stap naar beter, maar is het nog niet voldoende. Zolang grote groepen mensen onvoldoende perspectief hebben op een beter bestaan, is er nog werk aan de winkel. Gemeenten staan klaar om hun rol hierin te pakken, maar het Rijk zal de randvoorwaarden moeten scheppen. Dat betekent meer geld en een overheid waar inwoners van op aan kunnen. Dat zegt Divosa-voorzitter Erik Dannenberg in een reactie op de Rijksbegroting voor volgend jaar.

Analyse Miljoenennota 2024

De Miljoenennota rept maar liefst dertien keer over ‘bestaanszekerheid’, een duidelijke rode draad door het document. Het kabinet investeert komend jaar € 2 miljard in structurele maatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen kan meekomen in de samenleving, en om te voorkomen dat de armoede stijgt.

Divosa geeft hier een eerste analyse van de Miljoenennota en de gevolgen daarvan op het sociaal domein. 

Contactpersoon

Jos Huijts

procesmanager Bedrijfsvoering en Dienstverlening