AI in de bedrijfsvoering
Artificiële intelligentie (AI) wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in het sociaal domein. Gemeenten staan voor uitdagingen als arbeidsmarktkrapte, vergrijzing en een toenemende zorgvraag. Zaken die zijn weerslag hebben op de dienstverlening van gemeenten. Technologische ontwikkelingen zoals robotisering of AI worden al snel gezien als oplossing. Hoe kan AI helpen om efficiënter te werken en betere diensten te leveren? En hoe kun je op een verantwoorde manier gebruik maken van AI, met inachtneming van privacyvoorschriften en ethische normen?

Gemeenten ervaren veel uitdagingen bij het strategisch inzetten van AI in hun bedrijfsvoering. Divosa wil gemeenten hierbij ondersteunen. Tijdens bijeenkomsten over het gebruik van AI in het sociaal domein krijg je nieuwe inzichten en praktische kennis die je kunt toepassen in jouw gemeente. Ook is er ruimte voor het delen van praktijkervaringen van gemeenten en overheidsinstanties met AI.
‘Efficiënter is niet altijd beter’
Hoe verhouden we ons tot AI? Wat willen, kunnen en mogen we er als gemeente mee? En hoe pakken we dat goed aan? Onlangs bogen ongeveer veertig deelnemers zich, op bezoek bij Divosa, over deze vragen.

‘Het kan sneller en beter voor de inwoner’
In het sociaal domein en de uitvoering van werknemersverzekeringen wordt al volop geëxperimenteerd met AI. Evengoed zijn er als het om AI gaat nog (veel) meer vragen dan zekerheden. Het Kennisplatform Werk en Inkomen (KWI) organiseerde de afgelopen maanden daarom een drieluik van sessies over AI, die op veel belangstelling konden rekenen uit de hele sector. In de derde en laatste sessie spraken bestuurders en experts over de route naar een slimme inzet van AI bij de dienstverlening en uitvoering van werk en inkomen.
