Overslaan en naar de inhoud gaan

Toelichting Meetellen van onderwijsuren in de Z-route

Laatste update: 10 juli 2025

1. Introductie

Inburgeraars in de Z-route moeten minimaal 800 uur aan taalonderwijs volgen bij een taalschool met een Blik op Werk Keurmerk Inburgeren. Voor een beperkte groep jonge inburgeraars in de Z-route heeft deze 800 uur echter geen meerwaarde. De taallessen kunnen contraproductief werken voor hen. Sommigen hebben al een geschikte participatieplek gevonden, die lastig te combineren is met de 800 uur taallessen in de Z-route. Deze jongeren leren het best verder in de praktijk. Daarmee kan het volgen van taallessen in de Z-route voor sommigen zelfs een belemmering vormen voor hun arbeidsparticipatie. Onderwijsinstellingen en gemeenten hebben dit signaal doorgegeven aan het ministerie van SZW. 

Wat wordt bedoeld met ‘taallessen’?

Met taallessen wordt hier bedoeld de verplichte 800 uur aan taallessen en Kennis van de Nederlandse maatschappij (KNM) gevolgd bij een taalschool met Blik op Werk Keurmerk. 

Wijziging: onderwijsuren tellen mee

Op 9 juli 2025 heeft de staatssecretaris van Participatie & Integratie het Besluit inburgering 2021 aangepast. Een dag later, op 10 juli 2025, is de aanpassing in werking getreden. Door deze wijziging kunnen bepaalde onderwijsuren, die jonge inburgeraars maximaal twee jaar voorafgaand aan de vaststelling van het Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP) hebben gevolgd, meetellen in de ureneis voor de taalcomponent in de Zelfredzaamheidsroute (Z-route). (1)

Wat betekent 'meetellen van onderwijsuren'?

Door het meetellen van onderwijsuren kunnen contraproductieve taallessen worden vermeden en kan worden voorkomen dat jongeren een passende leer- of werkplek moeten opgeven om te kunnen voldoen aan de inburgeringsplicht. Vaak hebben jongeren die uitstromen van een niet-vrijstellende opleiding namelijk al een plek gevonden in de maatschappij, bijvoorbeeld in de vorm van een begeleide werkplek zoals beschermd werk en dagbesteding. Niet-vrijstellende opleidingen  zijn het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs met uitstroomprofiel dagbesteding of arbeid en entreeonderwijs. Doordat deze groep jongeren minder taallessen in de Z-route hoeft te volgen, ontstaat er ruimte waarin meer nadruk gelegd kan worden op participatie.  

Leeswijzer

In deze toelichting lees je wat de wijziging van het Besluit inburgering 2021 in de praktijk betekent. Bijvoorbeeld: voor wie is meetellen van onderwijsuren in de Z-route relevant, welke uren kunnen meetellen, wie bepaalt of uren kunnen meetellen en hoe leg je dit vast? Hoofdstuk 3 behandelt welke jongeren in aanmerking komen voor het meetellen van onderwijsuren. Welke lesuren kunnen meetellen lees je in hoofdstuk 4. Over het vastleggen van de afspraken gaat hoofdstuk 5. Wie bepaalt welke uren de jongere mag meenemen  en hoe dit geregistreerd moet worden staat in hoofdstuk 6 (inclusief stappenplan). Gegevensuitwisseling tussen onderwijsinstellingen en gemeenten is het onderwerp van hoofdstuk 7. Eventuele gevolgen voor de financiering van gemeenten wordt besproken in hoofdstuk 8. Tot slot zet hoofdstuk 9 de gang van zaken nog eens op een rij.

Jongere

In de tekst wordt gesproken over ‘de jongere’. Daar waar sprake is van handelingsonbekwaamheid zal sprake zijn van de wettelijke vertegenwoordiger van de jongere.

Voetnoot

  1. De wijziging is gepubliceerd in Staatsblad 2025, 179.