Overslaan en naar de inhoud gaan

Toelichting Meetellen van onderwijsuren in de Z-route

Laatste update: 10 juli 2025

7. Gegevensuitwisseling

Op dit moment (juli 2025) bestaat er in de Wet inburgering 2021 geen grondslag om informatie te kunnen uitwisselen tussen gemeenten en onderwijsinstellingen. Deze grondslag zal gecreëerd moeten worden als jongere en gemeente denken dat het in het belang van jongere is om uren mee te tellen.

Toestemming vragen aan de jongere voor gegevensuitwisseling

Aangezien er geen grondslag bestaat voor scholen en gemeenten om gegevens met elkaar uit te wisselen, kan deze grondslag wel gecreëerd worden als de jongeren zelf of hun wettelijke vertegenwoordigers toestemming hebben gegeven. De gemeente moet daarom toestemming vragen aan de jongere of diens vertegenwoordiger om informatie door de onderwijsinstelling te laten verstrekken. Zonder toestemming mag de gemeente geen contact opnemen met de onderwijsinstelling. Gemeenten en scholen kunnen samen een werkwijze vormgeven voor het vragen van toestemming.

Het is hierbij van belang dat goed wordt uitgelegd waarom deze informatie wordt opgevraagd, bij wie, en welke informatie precies. Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat de uitwisseling van gegevens over gevolgde onderwijsuren in het voordeel is van de jonge inburgeraar. Het gaat er tenslotte om dat de jongere niet extra wordt belast. Maak indien nodig gebruik van een tolk of ander hulpmiddel (1) om zeker te stellen dat het verzoek voor gegevensuitwisseling door de jongere goed wordt begrepen.

Eisen aan de toestemming

Op Autoriteit Persoonsgegevens staat weergegeven aan welke eisen de toestemming moet voldoen en hoe de toestemming aangetoond kan worden. Om dit volgens de AVG-wetgeving te doen is het raadzaam om de privacy-officer van de organisaties hierbij te betrekken.

Dit is de werkwijze die vanaf inwerkingtreding van het meetellen van de onderwijsuren wordt gehanteerd. De staatssecretaris van Participatie & Integratie zal verkennen of het mogelijk is een grondslag voor gegevensuitwisseling tussen gemeenten en onderwijsinstellingen in de regelgeving vast te leggen.

Vormgeven van de gegevensuitwisseling

Het is aan de gemeente en de onderwijsinstelling - indien de jongere toestemming geeft - om te bepalen hoe zij hun gegevensuitwisseling vormgeven. De gemeente heeft als regievoerder de eindverantwoordelijkheid over de inburgering van de jongere zodra deze inburgeringsplichtig is. Daarom kan de gemeente de onderwijsinstelling vragen om aanvullende informatie of bewijsstukken te overhandigen om de juistheid van het gebruik van deze wijziging te verifiëren. Het is verstandig als gemeente en onderwijsinstelling met elkaar bespreken of het taalaanbod van de gemeente zinvol gaat zijn voor deze jongere en welke lesuren eventueel meegeteld kunnen worden in de inburgering.

Voetnoot

  1.  Verzoeken voor toestemming moeten door instanties in begrijpelijke en eenvoudige taal worden aangeboden. Zie Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 artikel 7, lid 2.