Overslaan en naar de inhoud gaan

Toelichting Meetellen van onderwijsuren in de Z-route

Laatste update: 10 juli 2025

9. Alles op een rij

Een chronologische beschrijving van de werkwijze bij jongeren die nog geen PIP hebben:

  • Een jonge inburgeraar wordt door de gemeente opgeroepen voor de brede intake.
  • De gemeente voert de brede intake uit, waaronder het in kaart brengen van het onderwijsverleden van de jongere. Hierbij komt naar boven dat de jongere onderwijs heeft gevolgd of nog volgt op het pro, vso, entree of isk.
  • Als de gemeente van plan is om de Z-route in het PIP vast te leggen, en de gemeente oordeelt dat het voor deze jongere geen meerwaarde heeft om 800 uur taalonderwijs in de Z-route te volgen, kan de gemeente ervoor kiezen om gebruik te maken van het laten meetellen van de reeds gevolgde onderwijsuren.
  • De gemeente vraagt toestemming aan de jongere om informatie op te vragen bij de onderwijsinstelling.
  • Als de jongere of de wettelijke vertegenwoordiger toestemming geeft, neemt de gemeente contact op met de onderwijsinstelling(en) waar onderwijs is gevolgd. Gemeenten zullen de contactgegevens via hun eigen netwerk of via de jongere moeten verkrijgen. Als de jongere geen toestemming geeft, dan kan de gemeente geen contact opnemen met de onderwijsinstelling. Daardoor kunnen de onderwijsuren niet meegeteld worden en zal de volledige 800 uren aan taallessen in de Z-route gevolgd moeten worden.
  • De onderwijsinstelling bekijkt welke gevolgde uren van deze leerling mee kunnen tellen en geeft deze informatie door aan de gemeente. Als de jongere op verschillende instellingen onderwijs heeft gevolgd in de twee jaar vóór vaststelling PIP, dan moeten meerdere onderwijsinstellingen worden bevraagd. Onderwijsinstelling en gemeente bepalen zelf hoe zij deze gegevensuitwisseling vormgeven (per mail, periodiek overleg, bewijsstukken, etc.).
  • De gemeente hoeft de onderwijsuren niet te registreren in de DUO portal. DUO controleert de uren niet, dus de gemeente heeft de verantwoordelijkheid om de juistheid te waarborgen. De gemeente moet beoordelen of de door de onderwijsinstelling verstrekte informatie en bewijsstukken voldoende zijn om aannemelijk te maken dat de jongere onderwijsuren heeft gevolgd die mee kunnen tellen volgens de wijziging van het Besluit inburgering 2021.
  • Vervolgens legt de gemeente in het PIP de al dan niet resterende urenlast vast plus de andere afspraken met de jongere. Als de jongere al een PIP heeft op 10 juli 2025 dan hoeft het PIP niet gewijzigd te worden. In dit geval legt de gemeente de gemaakte afspraken vast in het verslag van het voortgangsgesprek.
  • Zodra de inburgeraar aan alle eisen van de Z-route voldoet, voert de gemeente het eindgesprek Z-route met de inburgeraar. Via de DUO portal geeft de gemeente de datum van het eindgesprek door. Op die manier weet DUO dat de inburgeraar de leerroute succesvol heeft afgerond. Na twee weken is de datum definitief en wordt de inburgeringsplicht van de persoon beëindigd. Hiervoor hoeft in de DUO portal het aantal gevolgde taaluren niet op 800 uur te staan. (zie pagina 98 van de handreiking DUO-portal).