Overslaan en naar de inhoud gaan

Toelichting Meetellen van onderwijsuren in de Z-route

Laatste update: 10 juli 2025

2. Z-route

De Wet inburgering 2021 kent drie leerroutes: de B1-route, de Onderwijsroute en de Z-route. De Z-route is voor inburgeraars die moeite hebben met het leren van de taal en voor wie de inschatting is dat zij taalniveau A2 (1) niet binnen de inburgeringstermijn van drie jaar zullen behalen. De Z-route zorgt ervoor dat inburgeraars die weinig tot geen opleiding hebben gehad in het land van herkomst en een lage leerbaarheid hebben, een passend aanbod krijgen van de gemeente en hun plek in de Nederlandse maatschappij vinden.

Doel van de Z-route

Doel van de Z-route is het opbouwen en versterken van de zelfredzaamheid en de activering van de inburgeraar. Naast activiteiten gericht op participatie is er binnen deze route  aandacht voor taalverwerving. Hierbij gaat het uiteraard om spreken en luisteren, zodat deelnemers zelfstandig hun weg vinden. Daarnaast moeten deelnemers ook voldoende worden toegerust om in het dagelijkse leven om te kunnen gaan met de geschreven taal. Deze route kent zowel een urennorm ten aanzien van participatie als voor taalverwerving.  Lees meer over participatie in de inburgering

Invulling van de Z-route

Asielstatushouders moeten minimaal 800 uur aan NT2-lessen en Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) volgen en daarnaast 800 uren aan activiteiten die bijdragen aan activering en participatie. Gezinsmigranten en overige migranten moeten minimaal 800 uur NT2-lessen en KNM volgen. Het streefniveau op de vier taalonderdelen (lezen, luisteren, schrijven en spreken) is (ten minste) het niveau A1. Er hoeven geen examens te worden afgelegd. De invulling van de 800 uur aan participatieactiviteiten wordt zoveel mogelijk afgestemd op de capaciteiten en behoeften van de inburgeraar. 
Daarnaast moeten zowel asielstatushouders als gezins- en overige migranten ook het Participatieverklaringstraject (PVT) en de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) volgen. De Z-route wordt afgerond met een eindgesprek, zodra de inburgeraar aan alle verplichtingen heeft voldaan. Als slot ontvangt de inburgeraar een certificaat waarmee wordt aangetoond dat de Z-route met succes is afgerond.

Voetnoot

  1. Het Europees referentiekader is een instrument om te bepalen op welk niveau iemand een taal beheerst. Op NT2 A2-niveau zijn personen bekend met alledaagse uitdrukkingen en kunnen ze gesprekken voeren over alledaagse zaken. Zie voor meer uitleg over dit referentiekader (A, B- en C-niveau) de website van de Taalunie