Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen tot je recht komen

Laatste update:

2 Samenwerking sociaal en juridisch domein

2.4 Randvoorwaarden voor samenwerking

Samenwerken gaat dus niet vanzelf. Zo zijn het Juridisch Loket en een beroepsgroep als de advocatuur geen vanzelfsprekende samenwerkingspartner voor gemeenten. Op stelselniveau kan dit worden bevorderd en daarom adviseren wij om te komen tot een domeinoverstijgend sociaaljuridisch dienstverleningsconcept. Daarin kan op hoofdlijnen geschetst worden hoe de samenwerking op uitvoeringsniveau kan worden vormgegeven, zowel inhoudelijk als procesmatig.

Op dit moment vindt een inventarisatieonderzoek door Divosa plaats naar de sociaaljuridische ondersteuningsfuncties in alle gemeenten. Daarnaast wordt er door de Raad voor Rechtsbijstand een continue gebruikersevaluatie opgebouwd om de beleving van de juridisch dienstverlening door rechtzoekenden te monitoren.

Gemeenten kunnen nu al zelf lokaal samenwerking opzoeken. Dat biedt niet alleen voordelen voor inwoners, maar draagt ook bij aan de eigen dienstverlening. Wat hebben gemeenten dan nodig om daadwerkelijk aan de slag te kunnen met die samenwerking? Divosa geeft de volgende randvoorwaarden mee aan gemeenten, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de betrokken (justitiële) organisaties:

  • Betrokkenheid: Willen gemeenten kunnen aanhaken bij (landelijke) organisaties zoals het Juridisch Loket, de Raad voor Rechtsbijstand, sociale advocatuur en rechtbanken, dan moeten deze organisaties niet alleen de meerwaarde van samenwerking zien, maar ook in staat worden gesteld om lokaal aan te haken. Als stelselverantwoordelijke kan het ministerie de urgentie van samenwerking benadrukken. Als opdrachtgever kan het samenwerking faciliteren en onderdeel maken van opdrachten. Denk bijvoorbeeld aan het flexibeler inzetten van de tarieven voor advocaten en mediators.
     
  • Financiën: Wat hebben betrokken professionals nodig om tijd te investeren in samenwerking?
     
  • Elkaar kennen: Het allerbelangrijkste is persoonlijk contact. Kennis van elkaars expertise (kennis van de sociale kaart) draagt bij aan de effectiviteit van de samenwerking tussen de betrokken partijen. Ook bewustzijn van het belang van juridisch advies is nodig. Een werkgroep over het ontwikkelen van samenwerkingsvormen (zoals intensievere samenwerking op een bepaald thema) kan helpen.
     
  • Privacy: Dit blijft een aandachtspunt, een convenant of samenwerkingsovereenkomst kan soms helpen.
     
  • Samenwerking moet niet persoonsafhankelijk zijn, maar organisatieafhankelijk: Het gebruik van een convenant kan hierbij ondersteunen.
     
  • Mandaat: Bevoegdheden moeten per organisatie bij professionals in de uitvoering worden gelegd om passende en integrale dienstverlening aan inwoners mogelijk te maken. 
     
  • Commitment: Voor een werkwijze is commitment van de gehele keten vereist. Niet alleen van professionals bij de verschillende afdelingen van de gemeente, maar ook daarbuiten. Medewerking van rechtzoekenden en hun gemachtigden is daarbij uiteraard ook een belangrijke vereiste.