Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen tot je recht komen

Laatste update:

2 Samenwerking sociaal en juridisch domein

2.2 Het belang van samenwerken

We weten dat het vertrouwen van inwoners in de overheid en rechtsstaat daalt. We weten ook  dat de werkdruk in het sociaal domein en juridisch domein naar onhoudbaar neigt. En dus weten we dat we aan de slag moeten met verandering. Door op een andere manier samen te werken, kun je bijdragen aan die verandering. We zien namelijk dat samenwerking bijdraagt aan:

  • Verbeterde kennis van elkaars dienstverlening, kortere lijnen en inzet van elkaars expertise. Hierdoor worden inwoners beter en vollediger geïnformeerd en ontvangen zij sneller op de juiste plek de juiste hulp. De kortere lijnen dragen bij aan een warme overdracht, waardoor een inwoner het probleem niet herhaaldelijk hoeft uit te leggen. Dit volgt ook uit conclusies en aanbevelingen aan de stuurgroep pilot ‘Samenwerken in de eerste lijn rechtsbijstand’.
     
  • Dienstverlening waarin de inwoner centraal staat. Als we willen werken vanuit de behoefte van de inwoner, dan is het nodig om versnippering in aanbod te voorkomen. Dat betekent nog steeds dat ieders expertise ertoe doet, maar de vraag van de inwoner bepaalt hoe je de antwoorden organiseert.
     
  • Verbeterde toegang. Samenwerking tussen het sociaal en juridisch domein is waardevol als je de toegang tot het sociaal domein laagdrempeliger wil maken. De samenwerking helpt ook als je bij de ingang van het sociaal domein zo snel en compleet mogelijk antwoord wil geven op de vragen van inwoners.
     
  • Lerend stelsel. Samenwerking met het juridisch domein maakt dat bij de ingang meer vragen beantwoord kunnen worden. Bovendien leren gemeenten daardoor beter welke gevolgen sommige beslissingen en beleidskeuzes hebben. Van conflicten en rechtszaken met inwoners kunnen we veel leren, maar dan moeten we wel een lerend stelsel organiseren.
     
  • Effectieve en preventieve ondersteuning. Samenwerking tussen sociaal en juridisch domein zorgt dat we signalen van levensgebeurtenissen eerder kunnen zien en oppakken. De pilot over rechtshulp in Hillesluis in Rotterdam en de pilot Samenwerken in de eerste lijn laten ondere andere zien dat dit zijn vruchten afwerpt. Problemen worden eerder gesignaleerd, zodat meer tijdig naar de juiste oplossing kan worden gezocht.
     
  • We zien ook specifieke relevantie voor het life-event echtscheiding. In sommige gemeenten is naar schatting tot wel 80 procent van de kosten in de jeugdzorg te herleiden naar complexe echtscheidingen. Bij deze levensgebeurtenis heeft niet alleen het juridisch domein een rol, maar wil ook het sociaal domein er op tijd bij zijn om kinderen te beschermen.