Overslaan en naar de inhoud gaan

De vroegsignaleringsaanpak van gemeenten onder de loep • 'Kunnen we je helpen?'

Laatste update: 01 oktober 2024

3. Hulpacceptatie en (door)verwijzing

Er is veel te doen rondom de mate van hulpacceptatie rondom vroegsignalering. Afgezet tegen het totaal aantal meldingen dat wordt opgepakt, werd in 2023 bij 7 procent geregistreerd dat de inwoner hulp accepteerde. Dit wordt als een laag percentage gezien. Tegelijkertijd gaat het gemiddeld wel om 35 procent van de bereikte inwoners die hulp accepteert. De prangende vraag is: wat is een reëel percentage aan hulpacceptatie, waar zouden we naar moeten willen streven? Immers, niet iedereen heeft hulp nodig. 

Op die vraag geven we hier geen antwoord. Om een betrouwbaar beeld te geven welk aandeel van de inwoners daadwerkelijk hulp accepteert, is het wel wenselijk dat er eenduidigheid is over wat onder hulpacceptatie wordt verstaan. En dat iedereen binnen de vroegsignalering hulpacceptatie volgens dezelfde richtlijnen registreert. Dit hoofdstuk laat zien dat er op een bepaalde punten nog verschillen zijn in de situaties waarin hulp wordt geregistreerd.

Hulpacceptatie: wat is dat?

Van hulpacceptatie is sprake als een inwoner openstaat voor of instemt met hulp vanuit de professionals binnen de vroegsignalering (‘de vroegsignaleerders’). Het kan hierbij ook gaan om doorverwijzing naar ander type hulpverlening.

Quick-fix

Hiervan is sprake als de inwoner binnen de 30 dagen na hulpacceptatie wordt geholpen om (zelf) de betalingsachterstanden op te lossen. Voorbeelden van quick-fixes: 

1. Hulp bij het ordenen van de administratie; 

2. Het voeren van een budgetadviesgesprek; 

3. Een gesprek over de mogelijkheden om de betalingsachterstanden op te lossen; 

4. (Helpen bij) het maken van betalingsregeling/betalingsafspraken; 

5. Geven van informatie en advies over het zelfstandig bereiken van duurzaam financieel evenwicht zonder gebruik te maken van schuldhulpverlening of andere vormen van financiële dienstverlening; 

6. Hulp bij het aanvragen van toeslagen en andere inkomensondersteunende voorzieningen; 

7. De berekening van de beslagvrije voet. 

Doorverwijzing

Het gaat hier om verwijzing naar andere hulpverlening, financieel of niet-financieel. Hiervan is sprake als er een langer hulptraject wordt ingezet waarbij een overdracht plaatsvindt van een professional vroegsignalering naar een andere hulpverlener, bijvoorbeeld een schuldhulpverlener of een maatschappelijk werker.