Overslaan en naar de inhoud gaan

De vroegsignaleringsaanpak van gemeenten onder de loep • 'Kunnen we je helpen?'

Laatste update: 01 oktober 2024

1 Het ontvangen en oppakken van vroegsignalen

Gemeenten pakken niet alle signalen op. Er kunnen verschillende redenen zijn om vanuit vroegsignalering niets met een signaal te doen, bijvoorbeeld omdat het een onterecht signaal is, een herhaalde melding, omdat iemand al bekend is bij schuldhulpverlening, of omdat iemand niet woonachtig is in de gemeente of onbekend in de Basisregistratie Personen (BRP). In dit hoofdstuk kijken we naar de keuzes die gemeenten maken bij het oppakken van signalen.

Signalen

Bij een signaal gaat het om één signaal van een betalingsachterstand doorgegeven door één vastelastenpartner. In de systemen van BKR en xxllnc – Sociaal wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • vroegsignalen: de reguliere signalen in het kader van de vroegsignalering.
  • crisissignalen: de eindeleveringssignalen van energiemaatschappijen en evt. signalen van huisuitzettingen van verhuurders.

Meldingen

Signalen kunnen door een gemeente worden gematcht. Er ontstaat dan een melding (dossier), enkelvoudig (één signaal in een maand) of meervoudig (meerdere signalen in één maand). We spreken over een opeenvolgende melding als er sprake is van signalen in verschillende maanden (tot zes maanden terug). Dit wordt ook wel een recidive-melding genoemd.