Overslaan en naar de inhoud gaan

Grip op inkoop en contractmanagement van leerroutes in de inburgering

Laatste update: 22 mei 2025

1. Hoogst haalbare taalniveau en afschalen

1.3 Afspraken maken over het hoogst haalbare taalniveau en afschalen

Veel gemeenten en taalaanbieders hebben geleerd dat het maken van afspraken over het hoogst haalbare taalniveau en afschalen specifieker bijdraagt aan onderlinge samenwerking en het resultaat van de inburgering. Beleidsmakers van verschillende gemeenten/samenwerkingsverbanden delen hun belangrijkste lessen.

Passend aanbod voor specifieke doelgroepen

Rijk van Nijmegen erkent dat eerdere contracten onvoldoende ruimte boden voor maatwerk. Beleidsadviseur Jasper Varwijk verwoordt dit als volgt: ‘We hebben oorspronkelijk de leerroutes zoals die in de wet zijn omschreven redelijk klassiek ingekocht. Maar we zagen in de praktijk dat het aanbod niet voor iedereen passend was, bijvoorbeeld voor jongvolwassenen en werkende inburgeraars. Daarom hebben we in de nieuwe aanbesteding meer ruimte voor maatwerk gecreëerd, bijvoorbeeld in de vorm van avond- en weekendlessen en flexibiliteit in het aantal lesuren per week.’ Jasper benadrukt dat het van belang is daarbij scherpe afspraken te maken over het aantal aangeboden uren, ook in relatie tot gevolgde uren en verzuim (zie hiervoor hoofdstuk 2 van deze publicatie).

Resultaatgericht inkopen kent ook valkuilen

Gemeente Tilburg deelt deze visie en benoemt nadrukkelijk het belang van heldere en strakke afspraken over afschalen en verzuim. De gemeente koos oorspronkelijk voor inkoop op resultaat, wat financieel complex bleek bij langdurige trajecten of bij afschalen. Dit leidde tot discussies met aanbieders over wie de kosten van extra benodigde uren moest dragen.

Beleidsmedewerker Nathalie Melse zegt hierover: ‘Als je inkoopt op prestatie, is dat op zich prima: je wilt tenslotte dat zoveel mogelijk inburgeraars het halen. Maar de aanbieders verbinden daar aan de achterkant natuurlijk uren aan, want zij hebben voor zichzelf berekend wat daarvoor nodig is. We lopen er nu tegenaan dat onze afspraken hierover in het begin niet strak genoeg zijn gemaakt.’

Juiste niveau bepalen

Voor een start in de best passende leerroute werkt Zuid-Kennemerland (Haarlem en IJmond) samen met de taalaanbieder aan een gezamenlijke 'brugklas' van zes weken. Gedurende deze periode maken docenten een uitgebreide inschatting van het taalniveau en leerbaarheid van elke cursist. Op basis van deze evaluatie wordt aan het einde van deze periode een advies gegeven over de meest passende leerroute. Doordat de gecontracteerde taalaanbieder zowel de B1- als de Z-route beide routes aanbiedt, is het makkelijker om indien nodig tussentijds af te schalen zonder van aanbieder te hoeven wisselen. Meer informatie over het bepalen van de juiste leerroute bij inburgering.

Afspraken over het hoogst haalbare taalniveau en afschalen in 3 aandachtspunten

  • Maak vooraf duidelijke en scherpe afspraken: Gemeenten moeten vooraf duidelijk zijn over de voorwaarden rondom afschalen, verzuim en gevolgde uren versus aangeboden uren. Zo voorkom je discussies en financiële conflicten achteraf.
  • Bepaal de juiste leerroute vooraf: Door aan de start de capaciteiten en ambities, het taalniveau en de leerbaarheid van cursisten goed te bepalen, wordt onnodig afschalen voorkomen en ontstaat ruimte voor maatwerk binnen de trajecten.
  • Beperk financiële risico’s voor aanbieders: In contractuele afspraken moet rekening gehouden worden met het risico dat taalaanbieders lopen als trajecten uitlopen of als cursisten meer begeleiding nodig hebben. Dit kan door bijvoorbeeld een hybride model te hanteren met een combinatie van uren- en resultaatfinanciering.

Door deze aandachtspunten helder te verwerken in de aanbestedings- en contracteringsfase, ontstaat er meer duidelijkheid en minder spanning tussen gemeenten en aanbieders.