Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Leerroutes

Laatste update:

3 De Onderwijsroute

3.2 Waaraan moet de Onderwijsroute wettelijk voldoen?

Onderdeel van de Onderwijsroute is een taalschakeltraject, een intensief traject om zo snel mogelijk niveau B1 of hoger te halen. Tegelijkertijd wordt de inburgeraar zo goed mogelijk voorbereid op instroom in het Nederlandse beroeps- of wetenschappelijk onderwijs. Behalve voor het leren van de taal (ongeveer 1.000 uur) is er daarom aandacht voor rekenen, Engels en studievaardigheden (pakweg 500 uur). Ook maken Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) en loopbaanoriëntatie deel uit van het taalschakeltraject.

Een taalschakeltraject is een voltijds traject op relatief hoog leerniveau dat gemiddeld anderhalf jaar duurt. Het is van belang dat inburgeraars voor hun 30ste jaar kunnen instromen in het vervolgonderwijs. De centrale eindtermen waaraan een taalschakeltraject moet voldoen, zijn opgenomen in een ministeriële regeling. (1)

Gemeenten moeten er bij inkoop rekening mee houden dat het taalschakeltraject alleen verzorgd mag worden door een instelling met diploma-erkenning volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB), verleend door de Inspectie van het Onderwijs. Het Blik op Werk-keurmerk is niet van toepassing op de taalschakeltrajecten.

Een door het ministerie van OCW gemaakt overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden voor aanbieders van taalschakeltrajecten binnen de Onderwijsroute is opgenomen in de publicatie Wet inburgering in vraag en antwoord (Divosa).

Wat moet de inburgeraar doen om via de Onderwijsroute aan de inburgeringsplicht te voldoen?

De inburgeraar voldoet aan de inburgeringsplicht als:

  • hij of zij het diploma van het taalschakeltraject behaald heeft. Dat bestaat uit:
    • de centrale examens voor de examenonderdelen Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken op niveau B1 of hoger;
    • het centraal examen voor KNM;
    • andere onderdelen van het taalschakeltraject, zoals loopbaanoriëntatie;
  • hij of zij voldoet aan het Participatieverklaringstraject (PVT).

Het vak loopbaanoriëntatie vervangt in het taalschakeltraject de inhoud van de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP). Inburgeraars hoeven daarom niet nog apart aan de MAP te voldoen voor de inburgeringsplicht. De examens voor taal en KNM worden (net als voor de B1-route) afgenomen op een locatie van DUO.