Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking Leerroutes

Laatste update:

4 De Zelfredzaamheidsroute (Z-route)

4.2 Waaraan moet de Z-route wettelijk voldoen?

De Z-route bestaat uit een inburgeringscursus met taalles en Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) van ten minste 800 uur. Deze inburgeringscursus heeft een andere insteek dan die in de B1-route; een cursus sluit aan bij de lagere leerbaarheid van de inburgeraars en heeft als doel de inburgeraar zelfredzaam te maken in de maatschappij. Er gaat bijvoorbeeld extra aandacht uit naar mobiliteit, omgaan met geld, digitale vaardigheden, het onderwijs en de praktische toepassing van taal.

Waarschijnlijk is voor veel inburgeraars in de Z-route alfabetisering nodig (zie hoofdstuk 1.2). De gemeente moet hier rekening mee houden en is verplicht een inburgeringscursus aan te bieden met het Blik op Werk-keurmerk Inburgeren.

Wat moet de inburgeraar doen om via de Z-route aan de inburgeringsplicht te voldoen?

In de Z-route hoeft een inburgeraar geen examens af te leggen om te voldoen aan de inburgeringsplicht. In plaats daarvan is er een intensief inburgeringstraject en een eindgesprek met de gemeente. Na het eindgesprek rapporteert de gemeente aan DUO. De Z-route wordt afgesloten met het uitreiken van een certificaat. De gemeente kan dit certificaat downloaden in het DUO-portal zodra de datum van het eindgesprek duidelijk is.

Om aan de inburgeringsplicht te voldoen, moet de inburgeraar:

  • de inburgeringscursus doorlopen (taal en KNM) voor 800 uur;
  • participatieactiviteiten verrichten voor 800 uur, waaronder de onderdelen PVT en MAP;
  • een eindgesprek voeren met de gemeente waarin wordt geconcludeerd of de afspraken in het PIP zijn nagekomen.