Overslaan en naar de inhoud gaan

Energietoeslag: uitvoering en bereik

Laatste update:

Uitvoering onder druk: financiële middelen en capaciteit

Via de verdeelsleutel van de bijzondere bijstand hebben gemeenten voor de uitvoering én de uitkering van de energietoeslag financiële middelen gekregen van de Rijksoverheid om alle inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum de energietoeslag uit te keren.

Uit de vragenlijst blijkt dat een derde van de gemeenten (34%, n=134) budget tekort komt op de toeslag en/of uitvoeringskosten van de energietoeslag. Nog eens een derde van de gemeenten heeft hier nu (nog) geen zicht op. Slechts 13% komt precies uit en 18% houdt budget over.

Beschikbaar budget is voor verschillende gemeenten een beslissende factor geweest in de afweging welke grens te stellen (% van sociaal minimum) voor de toekenning van de energietoeslag. Voor tweederde van de gemeenten (67%, n=112) speelt het financiële risico (enigszins) mee bij het opstellen van randvoorwaarden voor de aanvragen voor energielasten binnen de individuele bijzondere bijstand.

Het mogelijke gebrek aan uitvoeringscapaciteit speelt voor 61% (n=111) van de responderende gemeenten (enigszins) een rol bij het opstellen van de randvoorwaarden. 80% van de gemeenten (n=111) geeft aan dat de reguliere werkzaamheden (enigszins) onder druk komen te staan door de uitvoering van de bijzondere bijstand. Hiervan geeft maar liefst 39% aan dat deze werkzaamheden sterk onder druk zijn komen te staan. 

Om toch de energietoeslag te kunnen uitvoeren, hebben gemeenten verschillende strategieën toegepast. De meeste gemeenten hebben gekozen om nieuwe medewerkers aan te trekken of hebben medewerkers vrijgemaakt om zich met de energietoeslag bezig te houden.

Kortom, gemeenten bevinden zich in een spagaat tussen een uitvoering die steeds verder onder druk komt te staan en inwoners die niet (meer) rond kunnen komen. Toch schrijft één van de responderende gemeenten: ‘Ook al staat de gehele hulpverlening onder druk, we proberen alle inwoners met financiële problemen te ondersteunen.’