Overslaan en naar de inhoud gaan

Energietoeslag: uitvoering en bereik

Laatste update:

Handen ineenslaan om inwoners te ondersteunen

Al ruim een maand geleden verwoordde lector Schulden en Incasso Nadja Jungmann het treffend in de Volkskrant: ‘Als je tot nu toe schulden had, bijvoorbeeld omdat je onhandig met geld was omgegaan, in scheiding lag of ziek was geworden, ging je naar de gemeente om schuldhulp aan te vragen. Nu zegt de schuldhulpverlening: we kunnen je hierbij niet helpen, want geen energiemaatschappij gaat jouw schuld kwijtschelden als al bekend is dat je de volgende rekening ook niet kunt betalen.’

Ook de NVVK berichtte dat er zorgen zijn dat mensen die al schuldhulpverlening krijgen, uit de regeling gaan vallen.

Gemeenten bevestigen via de uitvraag energietoeslag deze machteloze situaties. Zij lopen er tegenaan dat met de sterk teruglopende koopkracht, het inkomen en de uitgaven van inwoners ongekend uit balans raken. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om inwoners die in de knel zitten, te ondersteunen. De mogelijkheden en instrumenten om in te zetten worden beperkter.

Als voorbeeld wordt genoemd dat binnen budgetbeheer geen sluitende budgetplannen meer gemaakt kunnen worden en de schulden zelfs oplopen. De keuze is eten, rekening betalen óf schulden aflossen. Het kan niet meer alledrie. Betaalafspraken kunnen niet meer worden nagekomen, nieuwe schuldregelingen komen niet van de grond en in extreme gevallen worden schuldentrajecten opengebroken.

Gemeenten staan al onder druk door de energietoeslag en andere bijkomende crisisinterventies. Daarnaast moeten zij dus ook extra moeite doen om hulpverlening te laten aansluiten bij inwoners, omdat reguliere en vanzelfsprekende oplossingen niet meer voldoende zijn.

Gemeenten maken zich grote zorgen hoe ze het nog kunnen bolwerken nu de koopkracht alleen nog maar verder lijkt te dalen. Het CBS berichtte eind augustus 2022 weer opnieuw een recordhoogte van de inflatie: in augustus 2022 steeg deze naar 13,6%. De sterkste stijging is terug te zien bij de energie- en brandstofprijzen, waarbij de prijsstijging in augustus 2022 op 88,2% uitkwam. De inflatie en hoge energieprijzen zijn inmiddels structureel geworden, waardoor veel mensen met een minimuminkomen structureel niet meer kunnen rondkomen.

Als het Rijk de sociale zekerheid goed regelt, dan kunnen wij als gemeente weer het vangnet zijn

Gemeenten, maar ook de vastelastenpartners zoals energieleveranciers, vrezen dat in het najaar de groep inwoners die dermate in de knel zitten dat er geen mogelijkheden meer zijn, alleen maar groter wordt. Het CBP noemt dat in een donker scenario 1,2 miljoen huishoudens in acute financiële nood komen door de hoge prijzen en het Nibud noemt het aannemelijk dat 2,5 miljoen inwoners last krijgen van de hoge energierekening. 

Daarom ook vanuit gemeenten die onze vragenlijst invulden de oproep: ‘Als het Rijk de sociale zekerheid goed regelt, dan kunnen wij als gemeente weer het vangnet zijn.’ Gemeenten zien de nood en willen er zijn voor hun inwoners, maar een structurele oplossing kan niet door gemeenten worden geboden. De maatregelen die nu door de rijksoverheid worden voorgesteld, vormen een goede eerste stap, maar we kijken uit naar Prinsjesdag om het totaalpakket te zien. De grote vraag blijft: is het voldoende en zijn deze maatregelen niet alleen een oplossing voor het achterstallig onderhoud van vóór de extreme toename van de energieprijzen?

Prioriteit in deze crisis is dat inwoners weer kunnen rondkomen. De focus van het Rijk bij de koopkrachtreparatie ligt op het aanvullen van de inkomsten zodat deze weer gaan passen bij de verhoogde noodzakelijke uitgaven. Maar zouden we het niet moeten omdraaien? Wat is er nodig om de uitgaven dichterbij de inkomsten te brengen?

Dit is een brede maatschappelijke opgave en behoort niet enkel toe aan de overheid. Een mooi voorbeeld van een integrale aanpak is vroegsignalering, waarbij de samenwerking tussen energieleveranciers, zorgverzekeraars, woningverhuurders, drinkwaterbedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten laat zien dat je elkaar nodig hebt om te voorkomen dat beginnende betalingsproblemen uitmonden in problematische schulden. Een vergelijkbare samenwerking is nodig in het bredere vraagstuk van koopkracht.

Nu zowel het Rijk als gemeenten een stap naar voren hebben gedaan in uitvoering en middelen, is het tijd dat iedereen een onconventionele duit in het zakje doet om hier samen als maatschappij goed uit te komen.