Overslaan en naar de inhoud gaan

Energietoeslag: uitvoering en bereik

Laatste update:

Individuele bijzondere bijstand

Inwoners die in een uitzonderlijke financieel knellende positie zitten, kunnen − als alle andere regelingen zijn uitgeput − om hulp vragen via de individuele bijzondere bijstand. Het maakt dan niet uit of je studeert, werkt, uitkeringsgerechtigd of met pensioen bent. Maar de individuele bijzondere bijstand kent wel zijn eigen voorwaarden.

Bij ongeveer tweederde van de gemeenten (65%, n=123) is het mogelijk om een aanvraag voor individuele bijzondere bijstand in te dienen voor energielasten. Bij bijna alle van deze gemeenten (91%, n=74) is de aanvraagprocedure toegankelijk voor inwoners die buiten de randvoorwaarden van de energietoeslag vallen. Inwoners die al de energietoeslag hebben ontvangen, kunnen bij 61% van deze gemeenten ook nog een aanvraag individuele bijzondere bijstand indienen.

Ongeveer een derde van de gemeenten heeft de individuele bijzondere bijstand nog niet ingeregeld voor energielasten. Dit komt bij een deel van de gemeenten doordat zij worstelen met de kaders en randvoorwaarden voor deze regeling. Een ander deel van de gemeenten is aan het afwegen of ze de individuele bijzondere bijstand überhaupt moeten en kunnen openstellen voor energiekosten. Er is namelijk een discussie gaande over de juridische grondslag voor het aanwenden van de bijzondere bijstand voor energielasten. In principe zou de bijstandsuitkering namelijk voldoende moeten zijn om in deze basisvoorziening te voorzien.

Nu de betaalbaarheid van deze basisvoorziening onder druk staat ten gevolge van de alsmaar oplopende energieprijzen, zijn gemeenten zoekend naar hun rol. Alternatieven zoals maatwerkbudgetten worden daarom ook gebruikt om op maat te compenseren waar nodig, buiten de juridische grondslag van de individuele bijzondere bijstand om. 

Voor de gemeenten die energielasten binnen de individuele bijzondere bijstand hebben ingeregeld, geldt voor een deel (56%, n=73) dat specifieke kaders zijn geschapen om inwoners tijdelijk extra te ondersteunen. Andere gemeenten (44%) hebben juist gekozen geen randvoorwaarden vast te leggen, zodat er op maat beslist kan worden wat nodig is. 

De meeste gemeenten zien dat het nog niet storm loopt op de aanvragen individuele bijzondere bijstand voor energielasten. Zij zien ook geen extra toename van aanvragen op andere thema’s van de individuele bijzondere bijstand. Slechts 12% van de gemeenten (n=113) ziet over het eerste half jaar van 2022 een toename van de aanvragen voor individuele bijzondere bijstand. Ruim een derde van de gemeenten heeft nog geen zicht op een toename of afname.