De menselijke maat: hoe pak je de ruimte?
Laatste update:Wat kunnen bestuursrechters doen om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen? - Jan Catsburg
In 2018 lag er voor het eerst een zaak over de kinderopvangtoeslag op het bureau van Jan Catsburg van de Rechtbank Midden-Nederland. ‘Ik weet het moment nog heel goed. Ik dacht: dit is vreemd. Waarom ligt die zaak hier?’ Catsburg heeft ruim 20 jaar ervaring als rechter, vooral in het bestuursrecht. Daarnaast is hij voorzitter van de werkgroep reflectie toeslagenaffaire. De conclusie van deze groep rechters is stevig: in de toeslagenaffaire hebben bestuursrechters inwoners onvoldoende beschermd.
Individuele rechtvaardigheid is heel belangrijk; je kan duizend bloemen laten bloeien. Maar het kan ook leiden tot een onoverzichtelijke werkelijkheid waarin rechtszekerheid niet meer zeker is en eigenlijk niemand meer goed weet hoe het zit met de rechtsgelijkheid.
Intuïtief wilde Catsburg de zaak over de kinderopvangtoeslag in 2018 toetsen aan evenredigheid. In zo’n geval kijkt de bestuursrechter naar de geschiktheid, noodzakelijkheid en evenwichtigheid van het aangevochten overheidsbesluit. Dat kon helaas niet; er lag sinds jaar en dag jurisprudentie van de Raad van State die hier geen ruimte voor bood. Catsburg: ‘Ik dacht toen dat toetsen aan evenredigheid gewoon niet weggelegd was voor deze zaken. En die ongemakkelijke waarheid moest ik op zitting aan mensen uitleggen.’
Ruimte voor evenredigheid
Het ongemakkelijke gevoel van Catsburg bleek een voorbode van verandering. Maatschappelijke ontwikkelingen leidden ertoe dat de Raad van State in 2019 terugkwam van haar jurisprudentie; er bleek toch ruimte voor evenredigheid. Voor bestuursrechters bracht dit nieuwe dilemma’s met zich mee. Catsburg: ‘Inwoners komen alleen bij ons als een besluit ze niet bevalt. Er zijn voor hen dan áltijd nadelige gevolgen. Wanneer zijn die nadelige gevolgen evenredig? En wanneer niet?’ De Raad van State werkt het beginsel op dit moment verder uit.
Relatie overheid en inwoner
Rechters moeten daarnaast altijd onpartijdig zijn. ‘Inwoners zijn een partij, maar de gemeente is dat ook. Wij mogen de één niet voortrekken boven de ander.’ zegt Catsburg. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) biedt rechters weinig richting in hoe zij om kunnen gaan met het inwonersperspectief. De wet is ideologisch een kind van de jaren ’70 en ’80 en gaat uit van het idee dat overheid en inwoners in een wederkerige gelijkwaardige relatie zitten. Als de Awb in 1994 ingevoerd wordt, is de tijdsgeest veranderd. De overheid wordt repressiever; terugvorderen door gemeenten wordt bijvoorbeeld verplicht.
Spanningsveld individuele rechtvaardigheid vs. rechtszekerheid
Voor rechters is de wet altijd leidend. Catsburg: ‘Je kan als rechter niet zeggen: ‘ik vind deze wet niet goed, ik maak mijn eigen wet’. Individuele rechtvaardigheid is heel belangrijk; je kan duizend bloemen laten bloeien. Maar het kan ook leiden tot een onoverzichtelijke werkelijkheid waarin rechtszekerheid niet meer zeker is en eigenlijk niemand meer goed weet hoe het zit met de rechtsgelijkheid. Door dat spanningsveld moeten we ons een weg banen.’
Red alerts
Hoe kan een bestuursrechter geconfronteerd met al deze dilemma’s inwoners zo goed mogelijk beschermen en daarmee een nieuwe toeslagenaffaire voorkomen? Daarvoor noemt Catsburg een aantal ‘red alerts’, waarbij het belangrijk is dat rechters extra aandacht hebben voor maatwerk en de menselijke maat. Het gaat om zaken waarbij:
- inwoners zonder rechtsbijstand of een adequate advocaat procederen;
- bestaanszekerheid op het spel staat;
- besluiten tot stand komen door massaal gedigitaliseerde processen;
- er veel administratie van inwoners gevraagd wordt;
- gebruik wordt gemaakt van risicoprofielen.
Maatwerk en de menselijke maat
En wat betekent meer aandacht voor maatwerk en de menselijke maat in de praktijk voor de bestuursrechter? ‘Ik zie het de menselijke maat als het spel en maatwerk als de knikkers. Maatwerk gaat over het resultaat. Het is hierbij extra belangrijk om goed door te vragen. Wat weten we misschien nog niet? En wat denkt een gemeente of een bestuursorgaan allemaal nog meer te weten?’ zegt Catsburg.
De menselijke maat gaat over vertrouwen en empathie. Catsburg: ‘In de rechtspraak zit dat heel erg op interactie. We hebben de kinderopvangtoeslag-ouders ook gevraagd naar hun ervaringen hiermee. Wel of geen gelijk krijgen bleek erg bepalend. De één voelde zich echt gehoord door een rechter die goed luisterde. En een ander had de indruk dat de rechter maar een spelletje speelde.’
Wat kunnen gemeenten leren van de rechterlijke macht?
De red alerts voor rechters zijn ook toepasbaar bij gemeenten. Zij kunnen in het traject voorafgaand aan de rechter in contact met inwoners uitgaan van vertrouwen. Daarnaast kunnen gemeenten makkelijker dan rechters ruimte in de wet zoeken en daardoor maatwerk toepassen.