Ook de zogeheten langstudeerders krijgen recht op een ‘eenmalige tegemoetkoming energiekosten’ als hun ouders een laag inkomen hebben. Dat heeft het ministerie van SZW gisteren bekendgemaakt. Divosa is blij dat er een oplossing is gevonden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om deze tegemoetkoming van € 400 ook uit te keren aan deze groep studenten en dat de uitvoering niet bij gemeenten komt te liggen. 

De langstudeerders, studenten die langer over hun studie doen dan de voorgeschreven opleidingsduur, worden op deze manier zoveel mogelijk gelijk getrokken met uitwonende studenten die nog in de reguliere opleidingsduur zitten en een aanvullende beurs ontvangen. Zij ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 400. 

In de nieuwe wet stelt minister Schouten voor dat DUO de tegemoetkoming energiekosten toekent op basis van de laatst beschikbare gegevens. Hierbij kan geen onderscheid worden gemaakt tussen uitwonende en thuiswonende studenten, omdat DUO niet over deze gegevens beschikt.

Druk op gemeenten

Lange tijd was onduidelijk hoe het recht van langstudeerders voor de tegemoetkoming energiekosten vastgesteld kon worden. Divosa heeft meteen aangegeven, samen met partners, dat de uitvoering van de tegemoetkoming voor studenten niet bij gemeenten neergelegd moest worden. Het uitkeren van de energietoeslag aan huishoudens legt al een hoge druk op gemeenten. Door de toekenning aan studenten bij DUO onder te brengen blijven studenten geholpen door de partij die daartoe bestaat. 

Energietoeslag 2023 nog niet van kracht

De energietoeslag over 2023 kan nog niet worden aangevraagd, omdat het wetsvoorstel nog door de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd. Dit wetsvoorstel is op 3 juli aangeboden aan de Tweede Kamer. De regeling over langstudeerders is op 4 september als aanvulling verstuurd. Divosa hoopt in de komende weken op meer duidelijkheid over de beoogde inwerkingtreding. 

Meer informatie

Contactpersoon

Erika Dekens

procesmanager Bestaanszekerheid en Schulden