Divosa en VNG: ‘Laat Nederland niet stilvallen – houd vaart in hervormingen sociale zekerheid’
Divosa en de VNG roepen de Kamercommissie SZW én de Kamercommissie Financiën op om bij de procedurevergadering op 18 juni uiterst terughoudend te zijn met het controversieel verklaren van dossiers die raken aan de bestaanszekerheid van Nederlanders. Volgens de organisaties is bestuurlijke stilstand geen optie, juist nu hervormingen in het sociaal domein hard nodig zijn.
In een gezamenlijke brief benadrukken Divosa en de VNG het belang van bestuurlijke continuïteit in een tijd van maatschappelijke onrust en geopolitieke spanningen. Gemeenten zijn als uitvoerende overheden onmisbaar bij het bieden van stabiliteit en vertrouwen aan inwoners. Zij staan klaar om door te werken aan hervormingen op het gebied van participatie, armoede, schulden en inkomensondersteuning − thema’s die volgens Divosa en VNG niet kunnen wachten.
Update
De Kamercommissies Financiën en SZW hebben op 17 en 18 juni besloten om geen van de ingediende hervormingsvoorstellen op het gebied van bestaanszekerheid controversieel te verklaren. Volgende week wordt hierover gestemd; de verwachting is dat de uitkomst van de procedurevergadering dezelfde zal zijn.
Bestaanszekerheid moet beschermd worden
Divosa en de VNG vragen de Kamercommissie om cruciale voorstellen en wetswijzigingen niet stil te leggen. Het gaat onder andere om de herziening van de Participatiewet, het wetsvoorstel proactieve dienstverlening en het Nationaal Programma Armoede en Schulden. Ook de hervormingsagenda rond toeslagen, fiscaliteit en inkomensondersteuning verdient voortgang. ‘Er is lef nodig om stappen te zetten naar een eenvoudiger en eerlijker systeem dat mensen een voorspelbaar inkomen en bestaanszekerheid biedt’, zo luidt het standpunt van Divosa en de VNG.
Specifieke dossiers die door moeten gaan
Divosa en de VNG wijzen op meerdere lopende dossiers die essentieel zijn voor de gemeentelijke uitvoering. Naast hervormingen in de Participatiewet gaat het om de handhaving in de sociale zekerheid, het ondersteunen van jongeren bij de stap van school naar werk, en het verbeteren van de positie van arbeidsmigranten. Gemeenten staan al klaar om deze dossiers in praktijk te brengen – mits de politiek ze niet op pauze zet.
Eén uitzondering: beperking compensatieregeling transitievergoeding
Er is één onderwerp dat wél controversieel verklaard mag worden: het wetsvoorstel dat de compensatieregeling voor transitievergoedingen na langdurige arbeidsongeschiktheid wil beperken tot kleine werkgevers. Deze regeling is juist van groot belang voor sociaal ontwikkelbedrijven die bovengemiddeld veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben. ‘Het behoud van deze compensatie is essentieel om hun werk voort te zetten’, aldus Divosa en VNG.
Samen blijven bouwen
Divosa-voorzitter Victor Everhardt en Marianne van der Sloot namens de VNG roepen de Kamercommissie op om bestuurlijke samenwerking niet te laten ontsporen door stilstand. ‘Onze inwoners mogen niet de dupe worden van politieke besluiteloosheid. Het is nu tijd om verantwoordelijkheid te nemen en door te pakken’.
-
Datum
16 juni 2025Geachte leden van de Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
U heeft op 18 juni uw extra procedurevergadering ten behoeve van het behandelen van de groslijst controversieel.
Laat Nederland niet stilvallen
Nederland kan zich in deze tijd van geopolitieke spanningen, maatschappelijke onrust en complexe binnenlandse opgaven geen bestuurlijke stilstand veroorloven. Gemeenten vormen de meest nabije connectie van de overheid met ruggengraat van de samenleving en zorgen – ook na de val van het kabinet – voor stabiliteit, dienstverlening en vertrouwen bij inwoners. Juist nu is het van essentieel belang dat het Rijk, samen met medeoverheden en maatschappelijke partners, blijft werken aan oplossingen voor urgente vraagstukken zoals bestaanszekerheid, wonen, migratie, (jeugd)zorg, energie en veiligheid. Deze thema’s raken direct aan het dagelijks leven van mensen en vragen om voortgang, niet om uitstel.Gemeenten doen daarom een dringende oproep aan uw commissie om terughoudend om te gaan met het controversieel verklaren van onderwerpen op bestaanszekerheid. Gemeenten zijn klaar om verder te bouwen aan de uitvoering van noodzakelijke hervormingen en investeringen. Wij rekenen op uw medewerking om de continuïteit te waarborgen en bestuurlijke samenwerking overeind te houden.
"Stilstand is geen optie. Onze inwoners ervaren de impact van financiële zorgen iedere dag. De thema’s zoals proactieve dienstverlening, participatiewet en hervormingsagenda vereenvoudiging inkomensondersteuning, toeslagen en fiscaliteit zijn zo belangrijk dat we niet kunnen wachten. Samen moeten we doorgaan om mensen perspectief en bestaanszekerheid te bieden." - Marianne van der Sloot, voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie
Commissie Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Het structureel borgen van bestaanszekerheid blijft onverminderd een grote opgave. Wij vragen aandacht voor de korte en lange termijn maatregelen om Bestaanszekerheid te borgen voor inwoners van alle Nederlandse gemeenten waaronder Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden).
Gemeenten staan klaar voor hun inwoners en zullen de dienstverlening aan hun inwoners blijven bieden. De gemeentelijke uitvoering staat klaar om werk te maken van Participatiewet in Balans, Handhaving sociale zekerheid, proactieve dienstverlening en basisdienstverlening schuldhulpverlening. Des te belangrijker dat deze thema’s doorlopen.Gemeenten zien tevens dat grote groepen inwoners niet meer rondkomen. Hiervoor is een fundamentele verandering nodig. Het is nu het moment om die voorbereidingen te treffen en stappen te maken op de grote vereenvoudigingsopgave en een duurzaam stelsel van bestaanszekerheid (inkomensondersteuning, toeslagen en fiscaliteit). Het wordt de hoogste tijd dat inwoners kunnen uitgaan van een toereikend en zeker inkomen zonder angst voor (hoge) terugvorderingen, (meer) werken gaat lonen en basisvoorzieningen (wonen, zorg, kinderopvang) toegankelijk en betaalbaar zijn.
- VNG en Divosa vragen uw aandacht specifiek voor de volgende dossiers om niet controversieel te verklaren:
De gemeentelijke uitvoering staat klaar, laten we het onderstaande gezamenlijk realiseren voor onze inwoners:
- Herziening Participatiewet (in Balans); Wetsvoorstel handhaving sociale zekerheid; Kamerbrief Participatiewet spoor 2;
- Wetsvoorstel Proactieve dienstverlening;
- Voorkomen en aanpakken armoede en schulden (Nationaal Programma Armoede en Schulden); met daarbij ook aandacht voor de BES-eilanden.
- Hervormingsagenda vereenvoudiging inkomensondersteuning. Daarbij is het ook noodzakelijk dat de Taakopdracht hervorming toeslagen en fiscaliteit ook doorgang vindt. Het gaat hand in hand met elkaar en bij de inwoner komt alles samen voor een toereikend en voorspelbaar inkomen en (meer) werken moet lonen.
- Wetsvoorstel Van School naar Duurzaam Werk. Dit is zowel voor uw als de vaste Kamercommissie OCW van groot belang;
- Er wordt momenteel nog steeds gewerkt aan het verbeteren van de situatie van arbeidsmigranten in lijn met rapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Het is van groot belang dat de uitvoering hiervan wordt gecontinueerd.
- We hebben één onderwerp waarvan wij wel vinden dat het beter is om wel-controversieel te verklaren:
- Wetsvoorstel beperken compensatieregeling transitievergoeding LAO tot kleine werkgevers.
De komst van de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid (LAO) gaat momenteel gepaard met een compensatieregeling voor werkgevers. Hierdoor zijn de sociaal ontwikkelbedrijven tot op heden in staat geweest deze kosten te betalen, ook al hebben zij meer dan gemiddeld mensen in dienst die na langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid uitvallen.
Deze regeling is voor veel werkgevers, ongeacht omvang, van groot belang. De verplichting om na twee jaar loondoorbetaling en intensieve re-integratie-inspanningen óók nog een transitievergoeding te betalen, legt een zware financiële last op organisaties. Om maximaal baankansen te kunnen blijven bieden moet de huidige regeling behouden blijven.Met vriendelijke groet,
Mede namens Divosa
Richard van Vliet
Senior-adviseur public affairs
VNG Concernstaf
06 575 93 158
-
Datum
13 juni 2025
Geachte leden van de Kamercommissie Financiën,
U heeft op 17 juni uw extra procedurevergadering ten behoeve van het behandelen van de groslijst controversieel.
Laat Nederland niet stilvallen
Nederland kan zich in deze tijd van geopolitieke spanningen, maatschappelijke onrust en complexe binnenlandse opgaven geen bestuurlijke stilstand veroorloven. Gemeenten vormen de meest nabije connectie van de overheid met ruggengraat van de samenleving en zorgen – ook na de val van het kabinet – voor stabiliteit, dienstverlening en vertrouwen bij inwoners. Juist nu is het van essentieel belang dat het Rijk, samen met medeoverheden en maatschappelijke partners, blijft werken aan oplossingen voor urgente vraagstukken zoals bestaanszekerheid, wonen, migratie, (jeugd)zorg, energie en veiligheid. Deze thema’s raken direct aan het dagelijks leven van mensen en vragen om voortgang, niet om uitstel.
Gemeenten doen daarom een dringende oproep aan uw commissie om terughoudend om te gaan met het controversieel verklaren van onderwerpen. Gemeenten zijn klaar om verder te bouwen aan de uitvoering van noodzakelijke hervormingen en investeringen. Het land mag niet stilvallen – daarvoor is de opgave te groot en de urgentie te hoog. Wij rekenen op uw medewerking om de continuïteit te waarborgen en bestuurlijke samenwerking overeind te houden.
Marianne van der Sloot, voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie:
"Stilstand is geen optie. Onze inwoners ervaren de impact van financiële zorgen iedere dag. De taakopdracht hervorming toeslagen en fiscaliteit is zo belangrijk dat we niet kunnen wachten. Samen moeten we doorgaan om mensen bestaanszekerheid te bieden en dat (meer) werken gaat lonen."
VNG en Divosa vragen uw aandacht specifiek voor de volgende dossiers om niet controversieel te verklaren:
- Hersteloperatie Toeslagen.
- Taakopdracht hervorming toeslagen en fiscaliteit
Het structureel borgen van bestaanszekerheid blijft onverminderd een grote opgave. Gemeenten zien dat grote groepen inwoners niet meer rondkomen. Het wordt de hoogste tijd dat inwoners kunnen uitgaan van een toereikend en zeker inkomen zonder angst voor (hoge) terugvorderingen, (meer) werken gaat lonen en basisvoorzieningen (wonen, zorg, kinderopvang) toegankelijk en betaalbaar zijn. Het is nu het moment om die voorbereidingen te treffen en stappen te maken op de fundamentele vereenvoudiging en hervorming voor een duurzaam stelsel van bestaanszekerheid (inkomensondersteuning, toeslagen en fiscaliteit).
Zoals VNG en Divosa ook aan de vaste Kamercommissie SZW hebben verzocht, hechten wij belang aan het continueren van de Taakopdracht hervorming toeslagen en fiscaliteit. Dit gaat hand in hand met de hervormingsagenda vereenvoudiging inkomensondersteuning. Bij de inwoner komt alles samen voor een toereikend en voorspelbaar inkomen en (meer) werken moet lonen.
Met vriendelijke groet,
Mede namens DIVOSA
Met vriendelijke groet,
Richard van Vliet
Senior adviseur public affairsVNG Concernstaf
06 575 93 158