Met de herziening van de Participatiewet wordt een cultuuromslag beoogd te bewerkstelligen, waardoor in alle overheidslagen op een andere manier kan worden gekeken naar de ondersteuning van bijstandsgerechtigden en wordt uitgegaan van vertrouwen. De focus van de huidige wet ligt op uitstroom naar betaald werk en de rechtmatigheid van de uitkering. De huidige werkcultuur en werkprocessen bij gemeenten passen daar veelal bij. 

Uitvoering

Een andere manier van kijken en werken zal zijn plek vinden in de wet in wisselwerking met het veranderende kijken en werken van de uitvoerders van de wet.  De aanpassingen van de wet in Spoor 1 en het feitelijk herzien van de wet in Spoor 2 zijn de eerste stappen om dit te ondersteunen. Maar ook iedereen die te maken heeft met de Participatiewet is aan zet om die cultuuromslag die is ingezet en die gefaciliteerd gaat worden door de wetgeving, verder vorm te geven.

Samenwerking

Wat komt er in jouw functie of rol op je af in deze paradigmaverandering? Wat betekent het voor de manier van uitvoeren, voor beleid, voor aansturing, voor besluiten, voor professionele houding en voor positionering? We hebben elkaar allemaal nodig in deze verandering. Dat betekent dat jij iets nodig hebt van de mensen om je heen, maar ook dat de mensen om je heen iets nodig hebben van jou. Deze op elkaar afgestemde vakkundigheid die gepaard gaat met de veranderingen in de P-wet, vatten we in Spoor 3. Iedere rol wordt vertegenwoordigd en gaat aan de slag met de vraag: wat heb ik in mijn rol te leren in wat er op ons afkomt, hoe krijgen de gemeenschappelijke waarden vorm in mijn rol en verhoud wat er op mij afkomt en mijn veranderende rol zich tot wat er op de ander af komt en zijn veranderende rol? 

  • EAPN: inwoners in bestaansonzekerheid
  • Landelijke cliëntenraad: cliënten.
  • Sociaal Werk NL: sociaal werkers die te maken krijgen met inwoners in de bijstand
  • SAM: de uitvoerend professional die de P-wet uitvoert
  • Divosa: teammanagers Werk en Inkomen, leidinggevende en directeuren Sociaal Domein
  • VNG: Bestuurders en Wethouders

Wat gaat Divosa doen?

Om te werken aan de bovengenoemde duurzame cultuur doet Divosa in 2024 een verkenning ten behoeve van een meerjarig lerend netwerk, gericht op het versterken van vakmanschap van professionals en leidinggevenden die werken met de Participatiewet, om daarmee bij te dragen aan de beweging naar vertrouwen, eenvoud en menselijke maat. Het creëren van bewustzijn en het werken aan handelingsbekwaamheid staan hierbij centraal. 

Ontmoetingen en bijeenkomsten

In het kader van de verkenning faciliteren en organiseren wij in 2024 diverse ontmoetingen en bijeenkomsten. Centraal in deze ontmoetingen en bijeenkomsten staan de thema’s die raken aan de ontwikkelingen en de veranderende manier van werken met de Participatiewet. Voorbeelden hiervan zijn: Maatwerk, "Not about me, without me", autonomie en methodisch werken. We verkennen wat we in de rol van teamleider, leidinggevende en directeur te leren hebben als waardendragers van de nieuwe waarden van waaruit we in de participatiewet werken.

We gaan actief op zoek naar werkzame bestanddelen die we breed delen met iedereen die werkt met de Participatiewet. We ontsluiten de kennis en ervaringen die we kunnen delen en nemen gemeenten mee in het proces van de lerende organisatie. Eind 2024, begin 2025 leveren we de resultaten van de verkenning op.

Verslag bijeenkomst teamleiders Werk en Inkomen

Binnen Spoor 3 vond onlangs een eerste verkennende bijeenkomst met teamleiders Werk en Inkomen. Lees hier het verslag terug van deze bijeenkomst.


 

Contactpersoon

Erika Dekens

procesmanager Bestaanszekerheid en Schulden