Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwde Budgettool Participatie nu beschikbaar

De Budgettool Participatie, in opdracht van Divosa en Cedris ontwikkeld door Berenschot, geeft inzicht in de budgetten die het Rijk beschikbaar stelt voor Werk & Inkomen. De verder uitgebreide en bijgewerkte tool helpt gemeenten om weloverwogen beslissingen te nemen over de benodigde omvang van deze budgetten.

Divosa vindt het belangrijk dat gemeenten met deze tool beter onderbouwde keuzes kunnen maken over de inzet van middelen, met een speciale focus op participatie. Van oorsprong geeft de tool inzicht in de middelen uit het cluster Participatie van de algemene uitkering. Vorig jaar is de tool op verzoek van Divosa en Cedris uitgebreid met de beschikbare budgetten voor de BUIG en de Integratie Uitkering Participatie. Vanaf deze versie bij meicirculaire 2025 worden ook de voor participatie relevante decentralisatie-uitkeringen in beeld gebracht. Denk daarbij aan middelen voor het oplossen van de alleenverdienersproblematiek, voor armoedebestrijding bij kinderen en middelen voor versterking van de regionale arbeidsmarktinfrastructuur.

Deze geactualiseerde tool biedt inzicht in de beschikbare middelen voor de periode 2025 tot en met 2030 en is grotendeels gebaseerd op de meicirculaire 2025. 

Extra middelen voor sociale infrastructuur

Nieuw in deze meicirculaire is het impulsbudget sociale infrastructuur. Dat is één van de decentralisatie-uitkeringen. Het impulsbudget wordt in de meicirculaire beschikbaar gesteld per samenwerkingsverband van gemeenten op het terrein van sociaal ontwikkelbedrijven. Uitkering zal plaatsvinden aan de grootste gemeente binnen het samenwerkingsverband en is dus niet voor alle gemeenten direct zichtbaar. Met het impulsbudget is vanaf 2025 tien jaar lang geld beschikbaar om gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven te ondersteunen bij de noodzakelijke transitie en transformatie van de sociale infrastructuur. Het budget wordt verdeeld op basis van de maatstaf ‘doelgroepenregister gemeentelijke doelgroep’. 

Daarnaast komt in de meicirculaire 2025 in de integratie-uitkering de rijksbijdrage sociale infrastructuur voor het eerst beschikbaar. Deze gaat naar alle gemeenten en wordt eveneens verdeeld op basis van de maatstaf ‘doelgroepenregister gemeentelijke doelgroep’. Met dit budget levert het kabinet een extra (financiële) bijdrage aan de kosten voor de banen van mensen die niet vallen onder beschut werk, maar die tijdelijk aangewezen zijn op de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven. De infrastructurele opslag, die onder meer toeziet op overheadkosten, huisvesting en dergelijke, moet het beter mogelijk maken om de vangnetfunctie als één van de arbeidsmarktfunctionaliteiten in te vullen.

Overige mutaties

Voorts zijn in de meicirculaire de volgende belangrijke mutaties doorgevoerd: 

  • Voor de Wsw wordt een loon- en prijsbijstelling uitgekeerd van 5,3%.
  • Het gemeentelijk budget wordt beïnvloed door herverdeeleffecten, omdat de aantallen zich per gemeente verschillend ontwikkelen.
  • Voor beschut werk is de loon- en prijsbijstelling 4,8%.

Forfaitaire loonkostensubsidie beschut werk

Verder is in de voorjaarsnota 2025 besloten om voor de groep medewerkers met een indicatie beschut werk voortaan een forfaitaire loonkostensubsidie van 68% te verstrekken. Deze komt in de plaats van de huidige loonkostensubsidie die gebaseerd is op een loonwaardemeting. De middelen komen in 2025 beschikbaar en worden bij septembercirculaire 2025 verdeeld. Met andere woorden, het budget is nog niet verwerkt in de meicirculaire 2025. Voor de jaren 2025 tot en met 2027 is voorzien dat het budget beschikbaar komt in de rijksbijdrage beschut werk, onderdeel van de integratie-uitkering Participatie. Vanaf 2028 komen de middelen – na afronding van het benodigde wetgevingstraject – beschikbaar via het BUIG-budget. 

Gemeenten krijgen daarmee inzicht in de door het Rijk beschikbaar gestelde budgetten voor:

  • bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies via de BUIG;
  • beschut werk, rijksbijdrage sociale infrastructuur en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) via de Integratie Uitkering Participatie;
  • uitvoering, re-integratie, begeleiding en minimabeleid via het cluster Participatie van de algemene uitkering van het Gemeentefonds;
  • o.a. de impulsbudgetten voor arbeidsmarktregio’s en sociale infrastructuur via decentralisatie-uitkeringen.

Contactpersoon