Verkenning gezamenlijke aanpak gemeentelijk armoededienstverlening van start
Een armoedeaanpak start bij een landelijke basis die op orde is en vraagt vervolgens om lokaal maatwerk. Divosa en de VNG starten een landelijke verkenning naar hoe gemeenten de armoededienstverlening beter en meer samen kunnen organiseren. Doel is om tot een gedeeld beeld te komen van deze dienstverlening, de toegankelijkheid te verhogen en regelingen beter op elkaar af te stemmen, zodat inwoners de meest passende ondersteuning krijgen.
Omdat het landelijke sociaal vangnet tekortschiet, nemen gemeenten zelf extra maatregelen om inwoners in een financieel kwetsbare positie te ondersteunen. De invulling daarvan verschilt per gemeente, waardoor de hulp die iemand krijgt afhangt van waar diegene woont.
Lokale verschillen in ligging, inwoners, cultuur en behoeften vragen om maatwerk. Tegelijk roept de variatie in ondersteuning vragen op over uitlegbaarheid en rechtsgelijkheid. Steeds meer gemeenten willen daarom samen verkennen hoe zij hiermee moeten omgaan. Daarom willen we door dit onderzoek gedeelde handelingsperspectieven ontwikkelen en streven naar een gedeeld beeld van toegankelijke en passende armoededienstverlening, om zo de kwaliteit te verbeteren en lokale regelingen beter op elkaar af te stemmen.
Inventarisatie bij 40 gemeenten
Vanaf mei 2025 starten Divosa en VNG daarom een inventarisatie bij 40 gemeenten, verspreid over regio’s, grootte en beschikbare middelen. Samen wordt gekeken waar behoefte aan is en welke kansen er liggen. Er staan een aantal vragen centraal:
- Tegen welke problemen lopen gemeenten aan in de uitvoering?
- Welke belangrijke kansen worden gezien om beter aan te sluiten bij de behoeften van inwoners?
- Wat kunnen gemeenten van elkaar leren om de uitvoering slimmer en beter te organiseren?
- Wat is er nodig van het Rijk?
Hoe ziet het traject eruit?
In 2025 verzamelen Divosa en de VNG input via literatuuronderzoek en gesprekken met gemeenten, maatschappelijke organisaties en (ervarings)deskundigen. Eind dit jaar worden de meest kansrijke voorstellen bestuurlijk besproken en afgestemd met de commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie van de VNG. Daarnaast gaan Divosa en VNG met het Rijk in gesprek over de randvoorwaarden.
Oproep aan de Tweede Kamer
Parallel aan de verkenning doet Divosa in een brief een oproep aan de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid die op 22 mei 2025 in debat gaan: zorg voor de juiste randvoorwaarden om de landelijke basis op orde te krijgen, dan zorgen wij als gemeenten voor de best mogelijke lokale uitvoering.