Overslaan en naar de inhoud gaan

Vanaf 2 juni weer subsidie voor in dienst nemen statushouders

Vanaf 2 juni kunnen werkgevers weer subsidie aanvragen voor de begeleiding van statushouders op de werkvloer. De ondersteuning moet gericht zijn op het verkleinen van taal- en cultuurverschillen. Gezien de grote animo onder werkgevers bij de vorige aanvraagperiode is het subsidieplafond verhoogd tot 3 miljoen euro. 

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt met deze subsidieregeling (SOWIS) werkgevers enerzijds financieel tegemoet voor de (extra) begeleidingskosten en anderzijds krijgen zij handvatten aangereikt over hoe een inwerktraject kan worden vormgegeven. Vooral het laatste is voor het ministerie van belang. Door een inwerktraject te ontwikkelen, hoeven werkgevers een volgende keer dat zij vergunninghouders aannemen een minder grote investering te doen. De subsidie maakt het aantrekkelijker voor organisaties om statushouders in dienst te nemen en kunnen statushouders sneller volwaardig deelnemen aan de samenleving.

Voorwaarden

Werkgevers kunnen de subsidie aanvragen van 2 juni t/m 30 september 2025, via het Subsidieportaal. Werkgevers kunnen er al een account aanmaken en zo op de hoogte blijven. De subsidie is bedoeld voor maximaal vier statushouders, voor een maximaal bedrag van € 24.000. De subsidie kan worden aangevraagd voor hen die nog niet langer dan 6 maanden in dienst zijn. Het eerste jaar van indiensttreding is namelijk essentieel om iemand goed te laten integreren op de werkvloer. Zij moeten een arbeidsovereenkomst van minstens 20 uur per week voor de duur van ten minste 12 maanden hebben. Of zij een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd hebben, maakt niet uit. 

Voor de aanvraag en verantwoording moeten werkgevers gebruik maken van formats (voor een activiteitenplan, een de-minimisverklaring en een activiteitenverslag). Op 19 mei wordt er een webinar georganiseerd, daarover volgt later meer informatie.

Regionale verbinders kunnen helpen

Regionale verbinders bieden ondersteuning om statushouders aan het werk te krijgen. In veel gevallen kunnen zij adviseren en/of ondersteunen in het aanvragen van de subsidie. Ze verkennen lopende projecten en initiatieven. Ook creëren zij nieuwe (werk)mogelijkheden voor mensen met een verblijfsvergunning. Divosa faciliteert het leernetwerk van deze regionale verbinders.