Van ‘schuldhulp’ naar ‘geld slim regelen’
Nieuwe aanpak bereikt meer mensen met geldzorgenEen vriendelijke ontvangst in het buurthuis of een gesprek bij de apotheek kan het verschil maken voor mensen met geldzorgen. Door financiële problemen laagdrempelig en positief bespreekbaar te maken, zoeken mensen eerder hulp. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van AEF, dat aansluit bij de aanpak van het programma Preventie van Geldzorgen waarin wordt ingezet op een breed samenwerkingsprogramma rond het voorkomen van schuldproblemen in honderd gemeenten.
Veel mensen met geldproblemen weten de weg naar hulp niet goed te vinden – of wachten te lang. Schaamte speelt een grote rol, net als een formele, beladen manier van communiceren. Het onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF) onderzocht 72 lokale inlooppunten en concludeert dat hulp pas echt effectief is als die persoonlijk, dichtbij en informeel wordt aangeboden. Termen als ‘schulden’ en ‘geldzorgen’ werken daarbij vaak averechts. In plaats daarvan werkt een positieve benadering, met woorden als ‘financieel voordeel’ of ‘geld slim regelen’, aantoonbaar beter. Lees het volledige artikel op Binnenlands Bestuur.
De inzichten uit het onderzoek sluiten goed aan bij het programma Preventie van Geldzorgen. Dit is een landelijke samenwerking tussen Divosa, Sociaal Werk Nederland, Pharos, NJC, Humanitas en Stichting Expertisecentrum Sterk uit Armoede. In honderd gemeenten worden netwerken versterkt waarin praten over geld genormaliseerd wordt. Niet alleen via gemeenteloketten, maar juist ook via apothekers, geboortezorg, middelbaar onderwijs en vrijwilligersorganisaties.
Door zorgen vroeg te herkennen en bespreekbaar te maken, kunnen problemen vaak worden voorkomen. Zo worden geldzaken weer een gewoon gespreksonderwerp – zonder oordeel, met ruimte voor oplossingen. Want praten over geld is geen eindpunt, maar een krachtig begin.
Kijk voor meer informatie over het programma op onze website.
Meer informatie
- Liever ‘geld slim regelen’ dan ‘schuldhulp’ (Binnenlands Bestuur • juni 2025)
- Sociaal Werk Nederland
- Pharos
- NJC
- Humanitas
- Stichting Expertisecentrum Sterk uit Armoede
- Project Preventie van geldzorgen