Goed wonen is niet in elke wijk even vanzelfsprekend. Bewoners hebben soms een complexe hulpvraag, denk aan armoede, mentale gezondheid, overlast en verloedering. Dit vraagt een samenhangende aanpak op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Maar die samenhang ontstaat niet vanzelf. Hoe kom je tot succesvolle samenwerking?

De maatschappelijke coalitie leefbare en vitale wijken vanuit de Actieagenda Wonen organiseert de roadshow ‘Zo doen we dat’, waarin dit samen met deelnemers aan de roadshow verkend wordt. De roadshow, die is bedoeld voor bestuurders, managers, strategen en programmamanagers in wonen, zorg en welzijn die domeinoverstijgend nauwer willen samenwerken of dit al doen, voert eind maart/begin april 2023 langs vijf locaties in Nederland.

Programma: debat en praktijk

Elke regiobijeenkomst start met een plenair debat tussen landelijke en lokale bestuurders over de belangrijkste uitgangspunten en randvoorwaarden om tot een succesvolle samenwerking te komen. Hierin komen zeven leidende principes aan bod, die de coalitie in 2022 vanuit een reeks webinars heeft gedestilleerd. Vanuit inspirerende praktijkvoorbeelden die werken vanuit deze principes, gaan deelnemers vervolgens in ‘werkateliers’ aan de slag met eigen samenwerkingsvraagstukken waarbij inwoners centraal staan of die te maken hebben met ontschotte financiering.

Middagprogramma door BZK

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verzorgt het (facultatieve) middagprogramma. Onder de titel ‘Samen aan de slag met volkshuisvesting’ staat de Nationale Woon- en Bouwagenda centraal. Deze agenda schetst de kaders om het volkshuisvestingsvraagstuk aan te pakken.

Naast de bouw van meer huizen, wil de overheid ook kunnen sturen op voor wie er wordt gebouwd en op betaalbare en duurzame woningen in leefbare wijken. Dit vraagt een inspanning van alle partners, zoals gemeenten, provincies, woningcorporaties, zorg- en marktpartijen.

Diederik de Klerk

procesmanager wonen en zorg