Hoe kunnen het sociaal en juridisch domein beter samenwerken om inwoners te voorzien van de nodige informatie, advies en ondersteuning? Om die vraag draaide het project Rechtshulp en sociaal domein dat feestelijk werd afgesloten op 2 februari jl.in het clubhuis van Divosa. Tijdens deze eindconferentie bogen zich 70 deelnemers ter plaatse en hetzelfde aantal online over de belangrijkste geleerde lessen en adviezen uit de uitvoeringspraktijk.

De toegang tot rechtshulp is een grondrecht voor iedere inwoner, maar waarom is dit ook belangrijk voor het sociaal domein van gemeenten? De reden is dat we in de praktijk zien dat veel inwoners die op zoek zijn naar rechtshulp niet alleen een juridisch probleem hebben. Andersom zien we dat bij de complexere casuïstiek in het sociaal domein ook het juridisch domein vaak betrokken is. 

In het project 'Rechtshulp en sociaal domein' onderzocht Divosa daarom hoe gemeenten de toegang tot rechtshulp voor inwoners effectief en prettig kunnen organiseren, hoe het sociaal en juridisch domein beter kunnen samenwerken en hoe gemeenten in de uitvoering van het sociaal domein juridische conflicten met inwoners kunnen voorkomen. Het project werd gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en is gestart in 2020.

Praktische handvatten

In de publicatie ‘Samen tot je recht komen’ vind je geleerde lessen uit het project ‘Rechtshulp en sociaal domein’ en praktische handvatten voor gemeenten om hiermee aan de slag te gaan. De geleerde lessen komen uit negen gemeentelijke pilots waar veel pionierswerk is verricht. 

Hoogtepunten eindconferentie: ‘Meer oog voor de inwoner’

Het podium van de eindconferentie werd betreden door onder meer plaatsvervangend directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving bij het ministerie van Justitie en Veiligheid Lisette de Bie. Zij kreeg de kersverse publicatie ‘Samen tot je recht komen’ uitgereikt van Divosa-voorzitter Erik Dannenberg. Ook kreeg het publiek een vlammend betoog te horen van Fatma Koşer Kaya, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad. Projectleider Frits Dreschler bood een overzicht van de ‘lessons learned’. De rode draad door alle presentaties heen: meer oog voor de inwoner én een eenvoudiger stelsel.

Bekijk de video van de eindconferentie Rechtshulp en sociaal domein.

Sfeerimpressie

Hieronder vind je een aantal foto's van de eindconferentie. Kijk voor meer foto's op Flickr.

 aanbieden boek Geleerde lessen aan Lisette de Bie
aangeboden boek Geleerde lessen
rechtshulp workshop

Verder met Robuuste Rechtsbescherming

Het project Rechtshulp in het sociaal domein wordt voortgezet in het inmiddels gestarte programma Robuuste Rechtsbescherming. Divosa wil (samen met Sociaal Werk Nederland) al haar leden ondersteunen in het verbeteren van de toegang tot rechtshulp. Meer weten of meedoen? Kijk hier voor meer informatie.

Contactpersoon

Nikki Lübeck

programmamanager Robuuste rechtsbescherming en Rechtshulp en sociaal domein