Uit onderzoek van UWV en Amsterdam UMC blijkt dat de re-integratiemethode IPS (Individuele Plaatsing en Steun) een succesvolle manier is om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te krijgen en houden. De IPS-methode staat centraal in Hoofdzaak } Werk, een domeinoverstijgend programma waar gemeenten een belangrijke rol in spelen. In Hoofdzaak } Werk wordt IPS ingezet vanuit een tijdelijke IPS-subsidieregeling voor gemeenten.

IPS geeft in vergelijking met andere dienstverlening van UWV de beste kans op een baan voor mensen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid, blijkt uit het onderzoek. 'De uitkomsten zijn succesvol en significant te noemen,' aldus Han Anema, Professor Social Medicine van Amsterdam UMC. Lees hier meer over het onderzoek. En hier vind je de video over het onderzoek.

Intensieve trajecten

Het succes van IPS komt door een combinatie van factoren. IPS-trajecten zijn intensief en lang: IPS-coaches zijn voor een periode van twee tot drie jaar nauw betrokken bij de begeleiding van mensen naar werk. De ondersteuning vindt plaats vanuit een team (een FACT-team) waarbij hulpverleners vanuit zorg en vanuit de arbeidsparticipatie (het domein Werk en Inkomen) samenwerken. Dit maakt IPS uniek. De methode werkt daarnaast met het principe van first place, then train, dus eerst plaatsen en dan vaardigheden trainen. Dit is een tegenovergestelde aanpak van de klassieke manier van werken, waarbij eerst mentaal beter worden centraal staat en daarna pas aan arbeidsparticipatie wordt gewerkt. En tot slot stopt de begeleiding niet na het vinden van werk, wat het behoud van werk bevordert.

Sterk door Werk

Hoofdzaak } Werk is een programma binnen het convenant Sterk door Werk, naar duurzaam werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid 2021-2024. Dit is een samenwerkingsverband tussen Divosa en De Nederlandse ggz, UWV, Cedris, MIND, Valente, Stichting Samen Sterk zonder Stigma, de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, Mensen met Mogelijkheden, werkgeversvereniging AWVN en Zorgverzekeraars Nederland. De missie is een mentaal veerkrachtige inclusieve samenleving waarin mensen met een psychische kwetsbaarheid naar vermogen meedoen. Toeleiding naar en behoud van werk is daarom van essentieel belang. De subsidieregeling voor IPS-trajecten maakt onderdeel uit van het convenant en project.

Tijdelijke financiering

Voor mensen met een gemeentelijke uitkering is de financiering van IPS-trajecten helaas alleen in 2023 en 2024 bekostigd en nog niet structureel geregeld. Voor hen is de vergoeding van tijdelijke aard. Om ook de arbeidsparticipatie van de mensen met een gemeente-uitkering te vergroten, kunnen de resultaten van dit onderzoek de besluitvorming helpen. Het onderzoeksteam beveelt dit de overheid aan.

Wat vindt en doet Divosa?

Divosa staat voor een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen. Met IPS-trajecten kunnen gemeenten mensen met een psychische kwetsbaarheid maatwerk bieden om mee te doen op de arbeidsmarkt. Het onderzoek van UWV en Amsterdam UMC bevestigt wederom dat de IPS-methodiek goed werkt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Divosa pleit voor een structurele bekostiging voor IPS-trajecten voor mensen met een gemeentelijke uitkering na 2024, een belangrijke aanbeveling uit het onderzoek. Deze doelstelling sluit naadloos aan bij het project Hoofdzaak } Werk: meer mensen met een psychische kwetsbaarheid toeleiden naar betaald en duurzaam werk. Aan dit project werken ggz-instellingen, gemeenten, het UWV en werkgevers binnen de 35 arbeidsmarktregio’s samen om dit doel te bereiken. Ook Divosa neemt deel namens de gemeenten. Lees hier meer over het project Hoofdzaak } Werk.

Meer informatie

Contactpersoon

Cris Bergmans

projectcoördinator Hoofdzaak } Werk