Wanneer
dinsdag 26 maart 2024
09:00 tot 10:30
Waar
Digitale bijeenkomst

Deze bijeenkomst vindt online plaats. Je ontvangt een dag van tevoren een deelnamelink.

Deelname en kosten

Geïnteresseerden van gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven zijn welkom.

Bijeenkomst bijwonen?

Ja, ik meld me aan

Loonkostensubsidie (LKS) blijkt een effectief instrument om mensen aan de basis van de arbeidsmarkt te ondersteunen richting en tijdens werk. In opdracht van Cedris en Divosa is een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) ontwikkeld voor dit instrument. We gaan deze digitale bijeenkomst in op de achtergrond van deze MKBA en de financiële tool die de basis is voor de MKBA. We gaan in op de vraag hoe investeringen in LKS financieel uitpakken voor gemeenten en waar de baten neerslaan.

De door Berenschot ontwikkelde tool brengt financiële effecten van keuzes rondom LKS overzichtelijk in beeld. Hieruit blijkt dat het voor individuele gemeenten loont om iemand vanuit de uitkering met LKS aan het werk te helpen, zowel bij een sociaal ontwikkelbedrijf als bij een reguliere werkgever. Echter, wanneer alle gemeenten op gelijke wijze investeren in LKS, dan verdwijnt de winst via afroming van het macrobudget. De baten slaan neer bij het Rijk, bij de werknemer en bij andere partijen zoals zorgverzekeraars.

Wat betekent dit voor inwoners die ondersteuning nodig hebben en voor de inclusieve arbeidsmarkt? Hoe geven gemeenten vorm aan de inzet van LKS en hoe doet je eigen gemeente dat? En hoe kan deze nieuwe MKBA – LKS behulpzaam zijn voor het gesprek tussen beleid, financiën en de uitvoering? Interesse in antwoorden op deze vragen? Volg de presentatie van de tool op het webinar van Divosa over de MKBA van LKS op dinsdag 26 maart en praat erover mee!

Programma

9:00-9:40 Inleiding MKB-LKS presentatie van de tool en implicaties voor gemeenten
9:40-10:15 Twee gemeentelijke praktijkvoorbeelden over de inzet van LKS
10:15-10:30 Ruimte voor discussie

Meer informatie

Contactpersoon

Chris Wallis

procesmanager Werk, participatie en arbeidsmarkt