Publicaties

Toolkit Kwaliteit Taal & Inburgering

Gemeenten die aan de slag willen met het verbeteren van het taalonderwijs inburgering kunnen inspiratie opdoen uit de online toolkit Kwaliteit Taal en Inburgering. De toolkit biedt gemeenten handvatten bij het opzetten van een kwaliteitsmonitoringssysteem voor taal en inburgering.

De toolkit is een aanvulling op het Blik op Werk Keurmerk en is ontwikkeld door Divosa in samenwerking met de gemeente Amsterdam.

LET OP Deze toolkit is gemaakt voor de inwerkingtreding van de Wet inburgering 2021 op 1 januari 2022. Opmerkingen en aanvullingen kun je doorgeven via inburgering@divosa.nl.

Lessen uit Amsterdam ook relevant voor andere gemeenten

Onder de Wet inburgering 2021, die vanaf 1 januari 2022 is ingegaan, zijn gemeenten verantwoordelijk voor het taalonderwijs aan statushouders. Vooruitlopend op de wet tekenden de gemeente Amsterdam en taalaanbieders in 2018 een convenant om de kwaliteit van het taalonderwijs inburgering te verbeteren en bewaken. Vanwege de grote belangstelling voor de opgedane kennis en geleerde lessen uit Amsterdam hebben Divosa en de gemeente Amsterdam een online toolkit kwaliteitsmonitoring met praktische documenten ontwikkeld. Geïnteresseerde gemeenten kunnen deze documenten gebruiken ter inspiratie en vertalen naar hun eigen organisatie. 

Stappenplan invoering convenant

De documenten in de toolkit bestaan onder andere uit het convenant, interne procesbeschrijvingen voor het kwaliteitsteam van de gemeente, formats voor interviews met docenten en cursisten en lesobservaties, hulpmiddelen voor klantmanagers, flyers voor statushouders en een social media platform voor het onderhouden van contacten met taalaanbieders.

Samenwerken tussen regiogemeenten mogelijk 

Ook de gemeente Utrecht en Rotterdam hebben een vergelijkbaar kwaliteitsconvenant opgericht. De gemeente Rotterdam deed dit in samenwerking met de regio Rijnmond. In de digitale toolkit deelt Rotterdam haar ervaringen en de voordelen van regionale samenwerking, ook voor kleinere gemeenten met een beperkt budget.