De extra verhoging van het minimumloon gaat niet door. In de Eerste Kamer is er geen meerderheid voor. Dit betekent een tegenvaller voor mensen met de laagste lonen. Ook alleenstaanden met een bijstandsuitkering gaan het merken. Met de stijging van het minimumloon zou namelijk ook de bijstand omhoog gaan. Het belangrijkste argument om de algemene verhoging af te wijzen, is de verhoging van de AOW, die aan het minimumloon is gekoppeld. Veel mensen in de AOW hebben een laag risico op armoede.

Vorig jaar kwam de Commissie sociaal minimum op verzoek van de Tweede Kamer met haar advies over het sociaal minimum. Uit het onderzoek van de commissie kwam naar voren dat het sociaal minimum te laag is, waardoor veel huishoudens niet kunnen rondkomen en niet mee kunnen doen in de samenleving. Zij leven in financiële bestaansonzekerheid. De commissie wees erop dat bestaanszekerheid een grondrecht is en daarmee onderwerp van zorg van de overheid.

Na het advies van de commissie was bestaanszekerheid maandenlang een hot item. In de aanloop naar de verkiezingen kwam vanuit Tweede Kamer de wens voor een extra verhoging van het minimumloon, bovenop de halfjaarlijkse indexatie. Kort geleden stemde de Tweede Kamer daarmee in. Deze week bleek dat er geen meerderheid zal zijn in de Eerste Kamer, die volgende week over het voorstel stemt.

Contactpersoon

Annelie van Manen

procesmanager Vereenvoudiging inkomensondersteuning