Het keuzeprogramma biedt een mix van workshops, boomgaardsessies en excursies. 

Op woensdagavond 7 juni trappen we het Divosa Voorjaarscongres af met een kick-off in het centrum van Nijmegen op de Grote Markt. Aansluitend kun je meedoen aan de informele stadsverkenning.

Donderdag 8 juni 2023

Workshops (13:30-14:30 uur)

1.1 Gelijke kansen voor iedereen

Economisch, sociaal, cultureel en persoonskapitaal zijn ongelijk verdeeld in Nederland, laat het SCP met haar recente rapport Eigentijdse ongelijkheid zien. Een op de zes Nederlanders heeft een structurele achterstand. In deze sessie maken we de vertaling naar het sociaal domein in jouw gemeente. Is de groep op achterstand herkenbaar? Welke zorg en ondersteuning is nodig om de ongelijkheid terug te dringen? Hoe kunnen we de juiste voedingsbodem creëren voor bestaanszekerheid, gelijkere kansen èn een betere gezondheid voor alle inwoners?

  • Jeroen Boelhouwer, programmaleider Brede Welvaart, Sociaal en Cultureel Planbureau
  • Mirjam de Klerk, programmaleider Lokaal, Sociaal en Cultureel Planbureau
  • Marjolijn Olde Monnikhof, plv. directeur Sociaal en Cultureel Planbureau

1.2 De Groningse basisbaan

Sinds 2020 bestaat in Groningen het experiment de basisbaan. Voor 67 mensen met een bijstandsuitkering die de verbinding met de arbeidsmarkt verloren hebben is een baan gecreëerd in de wijk. Werk waardoor zij zich weer van waarde voelen doordat zij zich kunnen inzetten voor de buurt. Het mes snijdt aan twee kanten: de gezondheid en het welzijn van deze mensen verbetert en de leefbaarheid in de wijken ook! In deze sessie gaan we in op het hoe en waarom van het experiment de basisbaan, het belang van het bieden van bestaanszekerheid en hoe wij dit experiment gaan uitbouwen naar 250 mensen in 2026. Wil jij hier in jouw gemeente ook mee aan de slag? Doe dan mee!

  • Gilda van Dijk, projectleider SoZaWe Gemeente Groningen
  • Wim Ravenshorst, strateeg Werk Inkomen en Maatschappelijke Participatie Gemeente Groningen

1.3 Grip op financiën in het sociaal domein

De stijgende kosten voor jeugdzorg en de Wmo en het tekort aan re-integratiekosten slokken een steeds groter deel van de gemeentelijke financiën op. Er blijft steeds minder over om andere voorzieningen op peil te houden. Gemeenten moeten het ‘zorgmonster’ onder controle krijgen, maar de gouden formule is nog niet gevonden. Dat blijkt ook uit het onderzoek naar de uitgaven in het sociaal domein van BDO in opdracht van Divosa, de VNG en NDSD. Divosa vreest dat de stijgende uitgaven van het sociaal domein impact zullen hebben op de beleidsvrijheid en autonomie van gemeenten. Voorzieningen zullen in het gedrang komen. Gemeenten moeten harde keuzes maken. Welke leidende principes en waarden staan daarbij voor jou centraal?

  • Anton Revenboer, partner BDO

1.4 Aanpak krapte in arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant

Gemeenten en regionale partners moeten de handen ineenslaan om de krapte op de regionale arbeidsmarkt aan te pakken. Er zijn verschillende arbeidsmarktinitiatieven, maar welke hebben echt impact? Gemeenten spelen een belangrijke rol in het bepalen van de richting. Hoe kom je tot duurzame oplossingen met oog voor inwoners en bedrijven? Hoe voer je een brede agenda en streef je lange termijndoelen na? In deze sessie laat je je inspireren door de ervaringen en visie van arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant.

  • Véronique Scharenborg, programmamanager Noord Oost Brabant Werkt
  • Glenn van Dijk, projectleider Werkgeversservicepunt Noord Oost Brabant

1.5 De Doorbraakaanpak in Nijmegen

De Doorbraakaanpak is gericht op gezinnen en huishoudens met problemen op meerdere leefgebieden. In de praktijk hebben professionals vaak te weinig mogelijkheden om passende oplossingen te vinden voor de ‘echte’ problemen van een gezin of huishouden. Met als resultaat dat het huishouden niet goed geholpen wordt en we hoge maatschappelijke kosten maken. Dat kan beter en goedkoper! Met de Doorbraakaanpak wil de gemeente Nijmegen écht maatwerk leveren. Daarvoor is vaak een uitzondering op de regel nodig. Nijmegen maakt gebruik van de Waardendriehoek, met een focus op een doorbraak op korte termijn. Hoe organiseer je dit en hoe voorkom je willekeur? In deze sessie hoor je hoe we dat doen en welke impact dit heeft.

  • Trude Ariaans, manager Regieteams woonoverlast- en multiprobleemhuishoudens & Doorbraakteam Gemeente Nijmegen
  • Roel Tiemissen, Coach Doorbraakaanpak Gemeente Nijmegen

naar boven

Workshops (15:00-16:00 uur)

2.1 Kansen voor leefbaarheid in de openbare ruimte

Kwetsbare wijken krijgen te maken met grote opgaven: verduurzaming, klimaatadaptatie en het bouwen van extra woningen. Tegelijkertijd hebben de inwoners vaker te maken met zaken als schulden, schooluitval en werkloosheid. De openbare ruimte biedt kansen om de fysieke én sociale opgaven te combineren in een brede wijkaanpak. Denk aan het bevorderen van ontmoeting, veerkracht, veiligheid en gezondheid. Daar kan en wil de buurt zelf ook over meedenken. In deze sessie gaan we met elkaar in gesprek over hoe je de publieke ruimte kan zien als domein waar je sociale cohesie kan herstellen. En hoe je dit samen met de inwoners doet. Doe inspiratie op hoe je in jouw gemeente hiermee over in gesprek kan gaan.

  • Klasien Horstman, hoogleraar Filosofie van de gezondheidszorg Universiteit Maastricht
    Thema's: Gezonde stad en buurt | Ongelijkheid en gezondheid | Kennis en democratie

2.2 Dilemma’s rondom bestaanszekerheid

Directeur A: ‘We hebben in onze gemeente enorm veel mensen bereikt met onze energietoeslag, ook mensen die we nog niet kenden’. Directeur B: ‘Waarom moeten we hier trots op zijn?’
Enerzijds pleiten we ervoor dat ‘het systeem beter moet’ en anderzijds zijn steeds meer mensen afhankelijk van de pleisters die wij aanbieden en plakken. Kunnen we in het systeem nog wel verder zoeken naar oplossingen of is een radicaal andere aanpak nodig? En hoe komen we daar dan? We gaan over in gesprek met elkaar.

  • Anna Custers, Lector Armoede Interventies Hogeschool van Amsterdam
  • Kim Houben, Procesmanager Bestaanszekerheid, Armoede en Schulden Divosa

2.3 Tot bloei komen in de supermarkt

Zonder de taal goed te kennen toch betaald aan het werk tijdens de inburgering? Dat lukt regelmatig in de arbeidsmarktregio Noordoost Brabant. Paul van den Broek van Jumbo vertelt hoe dit valt binnen het bedrijf, wat dit vraagt en hoe de ervaringen zijn. Er zijn op deze manier sinds 2021 22 Jumbomedewerkers in dienst getreden. Ria Swinkels (WSP-Leerwerkloket) en Munira Ibrahim (Meierijstad) geven een inkijkje in de organisatie van meerdere van dit soort werkgerichte inburgeringstrajecten. Wie doet wat en wat leert jouw gemeente van deze samenwerking in de regio Noordoost Brabant gedurende 10 jaar?

  • Paul van den Broek, Site Manager Veghel Jumbo Supermarkten
  • Ria Swinkels, projectmanager WSP-Leerwerkloket Noordoost-Brabant
  • Munira Ibrahim, Beleidsadviseur sociaal domein Meierijstad

2.4 Gemeenschappelijke Basisprocessen Inkomen: van, voor en door gemeenten

Wil je de uitvoering van de Participatiewet verbeteren? En dat tegen lagere kosten en met geavanceerde technologie? Wil je ook het heft in eigen handen houden en minder afhankelijk zijn van leveranciersstrategieën? Dan is het tijd dat je kennismaakt met de Gemeenschappelijke Basisprocessen Inkomen (GBI). De GBI is een samenwerkingsverband van gemeenten die capaciteit en kennis bundelen. Alleen ga je wellicht sneller, maar samen kom je verder. Wat kan GBI voor jouw gemeente betekenen, maar vooral ook wat kan jij voor GBI en daarmee weer voor jezelf betekenen? In deze sessie leggen wij dit graag uit en laten we zien wat we tot nu toe hebben bereikt. Een must voor degenen die verder kijken dan de dag van morgen!

  • Hinde Dijkhuis, Voorzitter GBI en Adviesraad Inkomen en directeur Gemeente Lelystad
  • Sonja Muller, Lid van de Coördinatiegroep GBI en Teamleider Zelfstandigenloket Flevoland en Teamleider Economische Zaken Gemeente Lelystad
  • Gert van Norel, Voorzitter Coördinatiegroep GBI en Sr. Adviseur Bedrijfsvoering Gemeente Enschede

2.5 Project Doe je mee?

Nijmegen wil in drie jaar tijd ruim 3000 tot 5000 bijstandsgerechtigden beter in beeld hebben en ondersteunen in hun behoeften. Aan de hand van gesprekken onderzoekt de gemeente wat zij nodig hebben op allerlei leefgebieden, zodat zij beter mee kunnen doen in de samenleving. Denk aan werk, opleiding, participatie, activering, financiële situatie en gezondheid/zorg. In deze sessie krijg je een beeld van de aanpak en gespreksmethodiek Krachtwerk, die bijdraagt aan de eigen regie en kwaliteit van leven van mensen. Iedereen wil mogen meedoen, erbij horen en ertoe doen. Doe je mee?

  • Bernadette Loosen, Beleidsadviseur Werk & Inkomen bij Gemeente Nijmegen

naar boven

Boomgaardsessies (13:30-14:30 uur)

B1.1 Samen beslissen voor betere dienstverlening

Bij de gemeente Arnhem werken re-integratieprofessionals volgens de methode Samen Beslissen, ook wel ‘shared decision making’ genoemd. Gelijkwaardigheid van professional en cliënt is het uitgangspunt. Beiden hebben unieke en waardevolle informatie: de één is expert met inzicht in keuzemogelijkheden om (werk)participatie te bereiken, de ander is expert op het gebied van zijn/haar situatie en voorkeuren. Samen neem je een besluit over welk traject het beste past. In deze sessie gaan we in op vragen als: Hoe pak je het aan en wat levert het op? Hoe wordt de kwaliteit van dienstverlening ervaren? Leidt het tot hogere uitstroom? Kortom: hoe bed je het perspectief van cliënten en inwoners in in je dienstverlening?

  • Marloes Vooijs, scientist innovator TNO
  • Nancy Willems, projectleider Cluster Werk & Inkomen Gemeente Arnhem

B1.2 Schuldenaanpak bloeit in Utrecht 

Met de Actieagenda Utrechters schuldenvrij lukte het de gemeente en vele partners in de stad om de gemiddelde schuldenlast en de doorlooptijd naar een schuldregeling te halveren. Met meer dan 40 acties, nieuwe werkwijzen en opgepoetste samenwerkingsafspraken is in Utrecht de afgelopen vier jaar de aanpak van problematische schulden vernieuwd en verbeterd. Marijke Braams, programmamanager bij Werk en Inkomen, plantte het zaadje met een groot Stadsgesprek en zag de aanpak vervolgens jaarlijks verder groeien en bloeien. Zij neemt je mee in de aanpak, de gestelde doelen, de resultaten en het vervolg.

  • Marijke Braams, Programmamanager Werk en Inkomen Gemeente Utrecht

B1.3 Innovatie werkdomein

Het werkdomein is volop in ontwikkeling. Methodisch werken, nieuwe applicaties of een nieuwe visie op re-integratie en participatie; vrijwel iedere uitvoeringsorganisatie is ermee bezig. Maar hoe kom je van een initiatief tot een brede innovatieve beweging in de gehele organisatie? We geloven erin dat de meerwaarde zit in de verbinding tussen technologische, professionele en organisatorische innovaties. Maar een blauwdruk voor het werkdomein gaat niet werken. Waar stuur je wel op? De VNG en Divosa bieden een nieuw denkkader rondom de ontwikkelingen in het werklandschap. Laat je ook inspireren door het voorbeeld uit de Betuwe. En je gaat met het innovatiewerkblad aan de slag voor je eigen organisatie. Wat bloeit er al en wat kan meer water gebruiken? 

  • Amanda Bruns, beleidsadviseur team moderniseren werkdomein VNG
  • Christien Buitenhuis, teamleider innovatie van Werkzaak Rivierenland
  • Chris Wallis, procesmanager Werk, participatie en arbeidsmarkt Divosa
  • Astrid Hazelzet, senior onderzoeker TNO

NB: deze sessie is exclusief voor gemeenten

B1.4 Veerkrachtige mensen in vitale wijken: we staan er samen voor

In 2022 zijn er diverse akkoorden (GALA, IZA, WoZo, SPUK) afgesloten waarin preventie centraal staat. Randvoorwaarde is dat regionaal wordt samengewerkt met zorgverzekeraars en zorgpartijen. Aan ons, gemeenten èn sociaal werk, nu de taak om met onze partners het preventieverhaal vorm te geven in de wijken. Hoe kunnen we daar samen voor gaan staan? Hoe zorgen we dat we elkaar weten te vinden? Ook als het spannend of moeilijk wordt? In deze sessie bespreken we met elkaar de kansen en hobbels. We gaan aan de slag voor de sociale basis, de juiste voedingsbodem waardoor onze inwoners gaan groeien en bloeien.

  • Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland

B1.5 (Preventieve) aanpak van georganiseerde criminaliteit

Drugscriminaliteit is in achterstandswijken ontdekt als lokale banenmarkt en inkomstenbron. Voor mensen met een laag of sober jaarinkomen zijn die extra inkomsten van enkele honderden of duizenden euro’s belangrijk. Maar georganiseerde criminaliteit maakt veel slachtoffers. Denk aan uitbuiting bij illegale prostitutie, uitbuiting van arbeidsmigranten of het inzetten van katvangers, zoals schuldenaren die instemmen met een hennepplantage in huis. Kortom, er is dan méér nodig dat het bestraffen van daders, namelijk oog voor slachtofferschap (ook bij personen die tevens dader zijn) en hulp. Het opsporen van slachtoffers vergt een actieve (outreachende) stijl van gemeenten, agenten en jongerenwerkers. Daarbij valt een wereld te winnen! Hoe kunnen wij als gemeenten hier mee omgaan, van preventie tot weg uit het criminele circuit?

  • Edward van der Torre, bestuurskundige & criminoloog

B1.6 Hoe bewerk je de bodem van je organisatie om data te benutten?

Hoe krijg je jouw organisatie mee met data-gedreven werken? Hoe breng je met nieuwe data ambities tot bloei? We bieden je handvatten om weerstand in je organisatie te doorbreken. We gaan aan de slag met voorbeelden uit de praktijk aan de hand van inzichten uit de cultuur- en gedragswetenschappen. De workshop richt zich specifiek op leidinggevenden binnen het sociaal domein.

  • Larissa van Es, procesmanager Data & Onderzoek bij Divosa
  • Anna van der Schors, procesmanager Data & Onderzoek bij Divosa
  • Suze Lintner, mentor Behavior Change Academy

NB. Aanvang: 13:15 uur en exclusief voor leidinggevenden gemeenten.

B1.7 Kwetsbare jongeren laten groeien en bloeien

Hoe kun je jongeren in het speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs laten bloeien en mee laten doen op de voor hen best passende plek? Door hun bestaanszekerheid te bieden met continuïteit in begeleiding. Ook als het even niet lukt hun het vertrouwen geven en simpel switchen mogelijk maken. Wat vraagt dit zowel van gemeenten, scholen, ondernemers als ook van de jongere en de ouders? Uitvoeringsorganisatie Stroomopwaarts rondde eerder succesvol de pilot voor een sluitende aanpak met het onderwijs af die nu gemeengoed is. Hierdoor groeien en bloeien vele jongeren onder meer op een beschutte werkplek of bij een reguliere werkgever. Kan jouw organisatie ook een beetje Pokon gebruiken? Je krijgt tips in deze sessie.

  • Eric van der Westerlaken, Projectleider/Teammanager Ontwikkeling Stroomopwaarts (voert Participatiewet uit voor gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam)
  • Pearl Hartgers, Projectleider Simpel Switchen Divosa

B1.8 Koersvast leidinggeven in het sociaal domein

Leidinggeven in het sociaal domein is werken in een onstuimige en steeds veranderende werkelijkheid. Van nijpende tekorten, politieke turbulentie tot mondige inwoners. Hoe zorg je dat je hierin overeind blijft? Dat je bevlogen je werk doet? Dat je niet wordt opgeslokt door het werk, dat je koers houdt en bij jezelf blijft? In deze sessie ga je aan de slag met je persoonlijke koers. Je staat stil, kijkt in de spiegel en reflecteert. Je ervaart dat koersvast zijn, begint in jezelf. En beantwoord de vraag: hoe blijf jij op de voor jou juiste koers?

  • Grietje Hoogendoorn-de Boer, trainer en coach ITIP School voor Leven en Werk
  • Reyke Zwartjes, trainer en coach ITIP School voor Leven en Werk

naar boven

Boomgaardsessies (15:00-16:00 uur)

B2.1 Wandel mee met ProkkelOpPad

Stichting Prokkel maakt zich hard voor integratie en participatie van de ruim 1 miljoen mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een beperking zijn vaak verbinders, alleen hebben ze het zelf niet door. De ProkkelOpStap-wandeling biedt gelegenheid voor die verbinding. Tijdens de wandeling worden mensen met en zonder verstandelijke beperking aan elkaar gekoppeld en voer je samen opdrachten uit en leer je elkaar beter kennen. Wandel je mee?

B2.2 Met jongeren - voor jongeren!

We doen al best veel voor (kwetsbare) jongeren, maar het kan vaak beter. Waar zijn jongeren nu het meest en best mee geholpen? Hoe kan je daar achter komen?  Samen met jongeren en door middel van actie-onderzoek proberen we daar organisch achter te komen. In Enschede zijn we aan de slag gegaan met jongeren op het leefgebied wonen en de stap van 18- naar 18+. In Lelystad zijn we nu bezig met een wandelend jongerenloket en een ervaringscafé. Wil je meer weten over het betrekken van jongeren, het actie-onderzoek en wat dat voor inzichten oplevert? Kom dan naar deze boomgaardsessie!

  • Anne-Mathije Bogerd, Inspecteur Toezicht Sociaal Domein
  • Betty Hoogervorst, Inspecteur Toezicht Sociaal Domein

B2.3 Kwetsbare jongeren laten groeien en bloeien  

Hoe kun je jongeren in het speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs laten bloeien en mee laten doen op de voor hen best passende plek? Door hun bestaanszekerheid te bieden met continuïteit in begeleiding. Ook als het even niet lukt hun het vertrouwen geven en simpel switchen mogelijk maken. Wat vraagt dit zowel van gemeenten, scholen, ondernemers als ook van de jongere en de ouders? Uitvoeringsorganisatie Stroomopwaarts rondde eerder succesvol de pilot voor een sluitende aanpak met het onderwijs af die nu gemeengoed is. Hierdoor groeien en bloeien vele jongeren onder meer op een beschutte werkplek of bij een reguliere werkgever. Kan jouw organisatie ook een beetje Pokon gebruiken? Je krijgt tips in deze sessie.

  • Eric van der Westerlaken, Projectleider/Teammanager Ontwikkeling Stroomopwaarts (voert Participatiewet uit voor gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam)
  • Pearl Hartgers, Projectleider Simpel Switchen Divosa

B2.4 Koersvast leidinggeven in het sociaal domein

Leidinggeven in het sociaal domein is werken in een onstuimige en steeds veranderende werkelijkheid. Van nijpende tekorten, politieke turbulentie tot mondige inwoners. Hoe zorg je dat je hierin overeind blijft? Dat je bevlogen je werk doet? Dat je niet wordt opgeslokt door het werk, dat je koers houdt en bij jezelf blijft? In deze sessie ga je aan de slag met je persoonlijke koers. Je staat stil, kijkt in de spiegel en reflecteert. Je ervaart dat koersvast zijn, begint in jezelf. En beantwoord de vraag: hoe blijf jij op de voor jou juiste koers?

  • Grietje Hoogendoorn-de Boer, trainer en coach ITIP School voor Leven en Werk
  • Reyke Zwartjes, trainer en coach ITIP School voor Leven en Werk

B2.5 De inwoner van Nijmegen centraal met agile werken

Hoe kom je tot een werkwijze waarbij de inspanningen in het sociaal domein maximale waarde opleveren voor de inwoner? Een werkwijze waarbij het resultaat voor de inwoner gaat boven de interne administratie? Waarbij het volgen van een plan ondergeschikt is aan het doen van hetgeen dat nodig is? Gemeente Nijmegen is bezig om het agile gedachtengoed op een praktische manier in te zetten. Al evaluerend en lerend komen ze tot een invulling die aansluit op de dagelijkse praktijk. In deze sessie word je meegenomen in de reis die heeft geleid tot de huidige situatie en je krijgt tips om zelf aan de slag te gaan.

  • Fred Batten, Coach en trainer bij Agile Scrum Group
  • Iris Kleine Schaars, Agile coach afdeling Inkomen, Zorg & Leerrecht Gemeente Nijmegen

B2.6 Hoe laat je samenwerking op rechtsbescherming tot bloei komen?

Het garanderen van rechtsbescherming is een verantwoordelijkheid van alle overheden, ook van gemeenten. Inwoners weten de juiste sociaaljuridische ondersteuning voor hun vraag of bezwaar soms lastig te vinden. Goede samenwerking tussen gemeenten, sociale en juridische organisaties zorgt ervoor dat zij overal terecht kunnen. Hoe laat je zo'n samenwerking tot bloei komen? Daarover gaan we in gesprek met programmamanagers Robuuste rechtsbescherming van Divosa, het Juridisch Loket en de Rechtspraak.

  • Nikki Lübeck en Ernst Radius, programmamanagers Robuuste rechtsbescherming Divosa
  • Irfan Mohammedamin, manager uitvoering Het Juridisch Loket
  • Jasmin Lagziel en Babs Derksen, resp. beleidsadviseur en programmamanager Raad voor de rechtspraak

B2.7 Asielzoekers en statushouders makkelijker aan het werk

Het COA, gemeente Almere, Ministerie van SZW en Randstad experimenteren met een werkwijze waarin azc-bewoners op maat worden begeleid naar werk in een optimale doorlopende lijn naar de gemeente. In de pilot wordt uitgegaan van een eco-systeemgedachte, waarbij alle betrokken partijen hun aanbod in kunnen zetten gericht op (vroegtijdige) inburgering en toeleiding naar werk. Aan de hand van de geleerde lessen wordt er gekeken naar opschaling en welke werkwijze daar passend voor is. Je krijgt in deze sessie een beeld van hoe de pilot tot stand is gekomen, de werkwijze en wat de resultaten tot nu toe zijn.

  • Flora Brils, Senior Beleidsmedewerker COA
  • Willemijn Hirzalla, Beleidsadviseur Gemeente Almere
  • Rogier Schweitzer, Branchespecialist Publiek Privaat Samenwerken Randstad

naar boven

Excursies en werkbezoeken (13:30-16:00 uur)

Exc1 Werkbezoek: Waar stekken groeien, gaan mensen bloeien

Bezoek een van de top-3-stekbedrijven van West-Europa: de kwekerijen in Schaijk. Dit stekbedrijf is onderdeel van IBN, het sociaal ontwikkelbedrijf van noordoost-Brabant. 160 inwoners uit deze regio zijn hier aan het werk: in de kernbezetting of in een ontwikkeltraject. Laat je inspireren en hoor meer over de werkwijze van IBN: over het talentenprogramma, praktijkleren en de aanpak ‘lekker in je vel’. Eerlijk over mogelijkheden én knelpunten in de uitvoering van de Participatiewet.

  • Maarten Gielen, directeur IBN

Exc2 Excursie: Zorgboerderij in het Westen

Breng een bezoek aan Zorgboerderij In het Westen waar je ziet en hoort hoe de zorg voor cliënten echt anders georganiseerd wordt. Zo bieden ze met hun gesteund wonen-concept 24 uurs begeleiding zonder verblijf voor gezinnen, jongeren en volwassenen. Daarmee voorkomen ze uithuisplaatsing of intramurale opname met alle bijbehorende impact. En doordat cliënten in hun eigen omgeving blijven, wordt de ondersteuning eenvoudig weer afgeschaald zodra zij de eigen regie weer kunnen overnemen.

  • Daan van As, oprichter Onder de Bomen
  • Jasper Pors, oprichter Onder de Bomen

Exc3 Wijkatelier Financieel expert in de wijk

Je gaat op bezoek bij het Wijkatelier aan de rand van Nijmegen, een ontmoetingsruimte door en voor wijkbewoners. Je gaat in gesprek met de financieel expert(s) in de wijk. De financieel expert ziet een toename van jongeren met financiële zorgen. Voor vroegsignalering heeft de gemeente Nijmegen samen met Bindkracht10 een andere zeer effectieve aanpak bedacht. Ze krijgen de jongeren goed in beeld en pakken hun financiële problemen in een vroeg stadium aan. Ben je benieuwd hoe Nijmegen dat doet? Kom naar het Wijkatelier en geniet van de gastvrijheid terwijl je de ins en outs van deze outreachende op jongeren gerichte aanpak leert kennen.

  • Arlette van der Gun, Financieel expert, Projectleider hulp bij geldzaken & participatie Bindkracht 10
  • Rosa Muskens, Teamleider Geldzorgen, afdeling Inkomen Zorg en Leerrecht Gemeente Nijmegen

naar boven

Meet&Greet (13:30-14:00 en 15:00-16:00 uur)

Wat heb je nu altijd al willen weten? Schuif aan bij experts en bestuurders met je vragen over wetenschap, beleid en bestuur. Begin juni kun je een keuze maken, hiervoor ontvang je nog een uitnodiging. 

Eerste ronde (13:30-14:00 uur)

  • Anna Custers, lector Armoede Interventies bij Hogeschool van Amsterdam
  • Kim Houben, procesmanager Bestaanszekerheid, Armoede en Schulden Divosa met aandacht voor het perspectief van kinderen en jongeren
  • Erik Dannenberg, voorzitter van Divosa

Tweede ronde (15:00-16:00 uur)

  • Larissa van Es en Anna van der Schors, procesmanagers Data & Onderzoek bij Divosa en verantwoordelijk voor de Divosa Benchmark
  • Lex Staal, directeur-bestuurder van Sociaal Werk Nederland

naar boven

Vrijdag 9 juni 2023

Workshops (13:30-15:00 uur)

1 Samen leren in de uitvoering

Wandel mee en leer meer over de paradigmashift die op dit moment in het sociaal domein plaatsvindt. De regels worden niet meer strak opgelegd aan de uitvoering, maar deze komen tot stand in de samenwerking. Hoe benut je deze beleidsvrijheid in bijvoorbeeld de Wet inburgering 2021? Wat betekent dit voor de zo cruciale rol van de uitvoeringspraktijk binnen jouw organisatie? Hoe versterk je deze? Ervaar het belang van samen leren en hoe dit mogelijk is door middel van een community of practice!

  • Lidwien Reyn, proces- en communitymanager Bureau Mozaïek
  • Patrick van der Hijden, directeur OpenEmbassy

2 Kernendemocratie in Land van Cuijk

Land van Cuijk bestaat sinds 2022 en is de grootste gemeente van Noord-Brabant met maar liefst 33 kernen. Deze kernen kennen naast overeenkomsten als een landelijk en sociaal karakter ook verschillen. Bij de start van het herindelingsproces wilden de fuserende gemeenten voorkomen dat er een grotere afstand tussen de gemeente en inwoners zou ontstaan. Opschaling van het gemeentebestuur moest daarom gepaard gaan met afschaling naar de kernen. Daarom heeft Land van Cuijk gekozen voor een kernendemocratie. Dit betekent onder meer dat inwoners worden betrokken bij de inrichting van hun eigen leefomgeving. In deze sessie ga je in gesprek over actuele casuïstiek van de kernendemocratie in Land van Cuijk. Wat zou in jouw organisatie werken?

  • Tonnie van Doorn, teammanager Communicatie, gemeente Land van Cuijk

3 Kunnen gemeenten de uitgaven BUIG beïnvloeden?

De zogenaamde prikkelwerking van de BUIG gaat ervan uit dat gemeenten kunnen sturen op hun uitgaven aan de bijstand. AEF en De Beleidsonderzoekers hebben dit in opdracht van het ministerie van SZW onderzocht en komt tot opvallende conclusies. Zij onderzochten 15 gemeenten, deels met tekorten en deels met overschotten op de BUIG. En de verschillen in aanpak, begeleiding en sturing bleken minder invloed op de uitgaven van bijstand te hebben dan we dachten. Een ander – interactief - licht op een al langer bestaand taai vraagstuk. 

  • Peter Benschop, procesmanager Financiën Werk en Inkomen Divosa
  • Thijs van den Broek, adviseur AEF
  • Mirjam Engelen, onderzoeker De Beleidsonderzoekers

naar boven

Excursies en werkbezoeken (13:30-15:30 uur)

1 Wandeling met aandacht voor netwerksamenwerking Mooi Maasvallei

In Land van Cuijk en Noord-Limburg hebben partijen een bijzondere netwerksamenwerking opgebouwd. Die verbindt preventie, welzijn, zorg, kansengelijkheid, onderwijs, brede welvaart, bedrijfsleven en leefomgeving aan elkaar vanuit het gedachtengoed van Positieve Gezondheid.
Waarom werkt dit zo goed in Mooi Maasvallei? Welk persoonlijk leiderschap vraagt dat van de partners in het netwerk? Hierover gaan we graag met je in gesprek tijdens een wandeling door de prachtige Maasheggen. De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van het land. Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn. Wandel je mee?

  • Roland van der Heijden, Directeur-bestuurder Sociom

2 Stadswandeling Grave met aandacht voor visuele beperking

Grave is een pittoresk vestingstadje dat al eeuwenlang een garnizoen/kazerne heeft en veel zorginstellingen. Zo is het Blindeninstituut Koninklijke Visio duidelijk terug te zien in het stadje, alles is ingericht op mensen met een visuele beperking. Je begint in het Stadsmuseum van Grave en daarna maken we een stadswandeling rondom dit thema.

3 Ervaring van het niet-zien in Muzieum Nijmegen

Hoe is het om helemaal niets te kunnen zien? Dat ervaar je door te horen, ruiken en voelen. Je leest het goed, want je ziet helemaal niets. Natuurlijk ga je niet alleen op pad, maar word je begeleid door een blinde of slechtziende gids. Je maakt zo een dag mee uit het leven van …
In de beleving ervaar je zelf hoe het is om blind te zijn. Je ogen worden geopend en je ontdekt wat er wél kan als je niets ziet.

naar boven