Beschikkingsvrij werken, waarbij een gemeente alleen een beschikking afgeeft als een inwoner daarom vraagt, is in strijd met de Algemene wet bestuursrecht. Dat schrijft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in reactie op een brief van de Stichting Recht Kinderen van de Staat. 

In de brief verwijst het ministerie van VWS naar artikel 1.3 van de Algemene wet bestuursrecht. Daarin staat dat een besluit zorgvuldig tot stand moet komen, schriftelijk moet worden vastgelegd (in een beschikking) en goed gemotiveerd. Ook moet in de beschikking staan dat een inwoner in bezwaar kan tegen het besluit.

Wijziging verordening Jeugdhulp 

De brief van het ministerie van VWS is een reactie op een verzoek tot vernietiging van de Verordening Jeugdhulp van de gemeente Maassluis door de Stichting Recht Kinderen van de Staat. Het ministerie van VWS schrijft vernietiging niet proportioneel te vinden, omdat het college van Maassluis in maart een wijziging van de verordening om te stoppen met beschikkingsvrij werken voorlegt aan de gemeenteraad. ‘Hiermee willen we de rechtsbescherming van de jeugdigen optimaal borgen en voldoen aan de wet- en regelgeving’, zegt wethouder Corine Bronsveld (Jeugdzorg) daarover tegen Binnenlands Bestuur. De gemeente Maassluis is niet de enige gemeente die op dit moment in de jeugdhulp beschikkingsvrij werkt. 

Wat vindt en doet Divosa?  

Jeugdhulp staat onder druk en Divosa ziet dat initiatieven voor eenvoudige, snelle en laagdrempelige hulp hard nodig zijn. Tegelijkertijd moet iedereen kunnen rekenen op een overheid die de rechten van haar inwoners beschermt. Onderdeel van rechtsbescherming is dat inwoners altijd een goed gemotiveerd besluit krijgen en weten wat hun rechten en plichten zijn. In februari 2024 adviseerde de Adviescommissie rechtsbescherming en rechtsstatelijkheid in een rapport dat wanneer jeugdhulpverleners vanaf het begin zorgen voor goede informatie en ondersteuning, dat kan leiden tot betere en snellere oplossingen.  

Om gemeenten te ondersteunen bij het organiseren van rechtsbescherming hebben Divosa en Sociaal Werk Nederland de handreiking Aan de slag met rechtsbescherming ontwikkeld. 

Meer informatie 

Contactpersoon

Nikki Lübeck

programmamanager Robuuste rechtsbescherming en Rechtshulp en sociaal domein