De Handreiking Maatwerk Participatiewet voor dak- en thuisloze jongeren uit september 2020 is aangepast. Door de aanpassingen in de Participatiewet per 1 januari 2023 verandert het een en ander voor jongeren, zoals de leeftijdsverhoging van de kostendelersnorm. 

Bijstandsgerechtigden die hun woning delen met andere volwassenen, krijgen een lagere uitkering, de kostendelersnorm. Vanaf 1 januari 2023 tellen huisgenoten van 21 tot 27 jaar niet langer mee voor het bepalen van het aantal kostendelende medebewoners. Zij zijn daarmee niet meer van invloed op de hoogte van de bijstandsuitkering van hun huisgenoten. 

Iedereen die 27 jaar of ouder is en zijn hoofdverblijf heeft in dezelfde woning als de bijstandsgerechtigde, wordt gezien als kostendelende medebewoner (artikelen 19a en 22a Participatiewet). Het aantal kostendelers in een huishouden bepaalt de hoogte van hun uitkering. Voor jongeren die jonger zijn dan 27 jaar tellen de huisgenoten van 27 jaar en ouder echter wel mee voor de kostendelersnorm.

Contactpersoon