De aflosperiode van een minnelijke schuldregeling (Msnp) wordt vanaf 1 juli gehalveerd naar 18 maanden. Dat laat minister Schouten aan de Tweede Kamer weten in haar kamerbrief van 21 april. Hiermee sluit zij aan bij de verkorting van de aflosperiode van het wettelijk schuldsaneringstraject die vermoedelijk op 1 januari 2024 ingaat.

Lees de kamerbrief

De afgelopen weken was hierover veelvuldig overleg met alle betrokkenen, waaronder de rechtspraak, schuldeisers, VNG, NVVK en Divosa. Zij roepen schuldhulpverleners op om vanaf 1 juli 2023 nieuwe minnelijke schuldregelingen voor een aflosperiode van 18 maanden voor te stellen aan schuldeisers. Daarmee kunnen zij duidelijkheid creëren voor alle betrokkenen, voorkomen dat inwoners met schulden wachten met hun aanmelding voor schuldhulpverlening en voorkomen dat er veel verschillende werkwijzen ontstaan.

Aanpassingen gemeenten

Deze wijziging in de Msnp vraagt om grote aanpassingen van gemeenten, kredietbanken, schuldhulpverleningsorganisaties en schuldeisers. Nog niet iedereen zal dan ook op 1 juli volledig voorbereid zijn. De komende periode wordt er gewerkt aan de verdere inrichting van de wijziging.

Waar gaan SZW, VNG, NVVK en Divosa mee aan de slag?

  1. Er wordt bekeken welke implementatie-ondersteuning gemeenten nodig hebben: welke documenten en processen moeten aangepast worden en wanneer systemen nog niet klaar zijn, welke praktische oplossingen zijn er dan wel beschikbaar?
  2. Er wordt bekeken wat er moet gebeuren met lopende schuldregelingen: er moet antwoord komen op de vraag óf er een overgangsregeling voor lopende Msnp-regelingen komt, hoe deze er dan uit gaat zien en wat dat betekent voor de uitvoering.
  3. Ook worden er concrete afspraken gemaakt over de invulling van hulpverlening, begeleiding en nazorg van mensen in een schuldhulpverleningstraject. Die is nu gebaseerd op een traject van 36 maanden. Om ook in een verkort traject te kunnen werken aan duurzaam perspectief naar een schuldenvrije toekomst moet de hulpverlening onder de loep genomen worden.

Wat vindt Divosa?

Divosa is blij dat er wordt gewerkt aan een sneller en duurzaam perspectief voor een schuldenvrije toekomst voor inwoners. Verkorting van de aflosperiode draagt hier zeker aan bij, mits de begeleiding en hulpverlening goed zijn geregeld. Divosa heeft wel zorgen over de beperkte voorbereidingstijd voor de uitvoering en pleit voor een snelle en zorgvuldige invulling zodat alle betrokken partijen zo snel als mogelijk aan de nieuwe situatie gewend zijn.

Contactpersoon

Erika Dekens

procesmanager Bestaanszekerheid en Schulden