Overslaan en naar de inhoud gaan

Toekomstbestendige inrichting werkontwikkelbedrijven

Gemeenten en werkontwikkelbedrijven ondersteunen inwoners naar en tijdens passend werk. Daardoor doen veel inwoners in een kwetsbare positie mee in de samenleving. Dit heeft een positief effect op hun gezondheid en welzijn, ze zijn niet afhankelijk van een uitkering en het draagt bij aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 is er veel veranderd in de sociaal ontwikkelinfrastructuur. De toegang tot de Sociale Werkvoorziening is gesloten, dat geldt ook grotendeels voor de Wajong. De samenstelling van de bijstandsbestanden is daardoor sterk veranderd. Dat vraagt een andere aanpak, zowel van gemeenten maar ook van oud-SW bedrijven die de slag moeten maken naar werkontwikkelbedrijven.

Uit onderzoek van Berenschot (2023) blijkt dat nog veel gemeenten geen langetermijnvisie hebben ontwikkeld. En de financiële druk groeit. Uit het onderzoek blijkt ook dat er allerlei type sociaal ontwikkelbedrijven zijn ontstaan, waarbij een groeiend aantal bedrijven intensief samenwerkt met de gemeentelijke afdelingen Werk en Inkomen of de dienstverlening gezamenlijk vormgeeft.

Het ministerie van SZW heeft met ingang van 2025 extra middelen uitgetrokken om de transitie succesvol te laten verlopen. Sociaal ontwikkelbedrijven worden zo beter in staat gesteld om inwoners aan het werk te krijgen en te houden. Dat draagt bij aan inclusie en het verlicht de druk op de krappe arbeidsmarkt. 

Om deze transitie te ondersteunen heeft het ministerie van SZW een ondersteuningsprogramma opgezet via drie sporen.

  1. Berenschot maakt vier handreikingen
    1. Explicitering budgetten Participatiewet en WSW
    2. Bekostigingsafspraken basisdienstverlening
    3. Organisatiemodellen
    4. Verhogen Operationeel resultaat
  2. VNG zet een expertteam in. Experts vanuit verschillende disciplines kunnen op aanvraag in de regio’s worden ingezet. Er zijn experts beschikbaar zoals, juridische experts, financiële experts, veranderkundigen, Bestuurlijk deskundig etc etc. Aanvragen lopen via socialeinfrastructuur@vng.nl
  3. Divosa en Cedris bouwen gezamenlijk aan een lerend netwerk. Meer concreet betekent dit dat zij regionale bijeenkomsten gaan organiseren, gevolgd door webinars, intervisiebijeenkomsten en het delen en bespreken van best practices.

Verslag: Een vliegende start voor het lerend netwerk

De toon is gezet. In vier regiobijeenkomsten, van Sneek tot Helmond en van Apeldoorn tot Vlaardingen, gingen maar liefst 180 deelnemers met elkaar in gesprek over de toekomst van onze sociale infrastructuur.

Regiobijeenkomsten

In een reeks regiobijeenkomsten 'Toekomstbestendige sociale infrastructuur' gaf oud wethouder en Divosa-voorzitter Erik Dannenberg een presentatie. Deze kun je hieronder integraal terugkijken.

Het verslag van de bijeenkomsten vind je onder de titel 'Van systeemdenken naar mensenwerk: zo bouwen we aan een samenleving waarin iedereen telt' uiteraard ook terug op deze website.

Contactpersoon