Publicaties

Hoe stuur je op kwaliteit in het taalaanbod onder de nieuwe Wet inburgering?

Onder de Wet inburgering 2021 zijn gemeenten verantwoordelijk voor onder meer het taalonderwijs aan statushouders. Dat brengt belangrijke vragen met zich mee: welke kwaliteitseisen stel je bij de inkoop van het taalaanbod? Hoe beoordeel je de aanbiedingen? En als straks alles op de rit is: hoe stuur je op de kwaliteit van het taalonderwijs en monitor je dat? Op die vragen geven Divosa en ITTA antwoord in de brievenreeks Kwaliteit van taal.

Veel gemeenten worstelen met vragen rond de inkoop van taalonderwijs voor de drie leerroutes. Om gemeenten praktisch te ondersteunen in de belangrijke keuzes die ze moeten maken, bieden Divosa en ITTA toetsstenen aan in een reeks van negen digitale brieven. De documenten bevatten belangrijke achtergrondinformatie, tips en praktijkvoorbeelden.

Thema’s

Elke brief bestaat uit zo’n drie pagina’s en heeft een deelthema dat aansluit op de vraag hoe gemeenten kunnen sturen op een goed taalaanbod. Vragen die beantwoord worden:

  • Welke kwaliteitseisen stel je als gemeente aan het taalaanbod? En hoe bouw je partnerschap op met je taalaanbieder?
  • Succesfactoren bij het schrijven van het bestek, rekening houdend met een lerend stelsel
  • De regierol van gemeenten en monitoring van kwaliteit taalaanbod
  • Praktijkgericht leren/ duale trajecten - Hoe sla je de brug tussen taalaanbod en participatie?
  • Communicatie met cursisten en opstromen naar hoger taalniveau

Door wie?

De brieven zijn geschreven door ITTA-UVA, het kennisinstituut voor Nederlands als NT1 en NT2. Per brief schrijven er wisselende organisaties mee, zoals Stichting Lezen & Schrijven, BVNT2, VU-NT2 en Het begint met Taal.

De brieven zijn in opdracht geschreven van Divosa. Samen met het ministerie van SZW ondersteunen Divosa, de VNG en DUO gemeenten bij de voorbereidingen en implementatie van het nieuwe inburgeringsstelsel. Hebben jij en je collega’s nog vragen, bekijk dan Wet inburgering in vraag en antwoord.

LET OP Deze brievenreeks is gemaakt vóór de inwerkingtreding van de Wet inburgering 2021 op 1 januari 2022.