Het onderzoek van Cedris en Divosa naar de effecten van loonkostensubsidie is dinsdag officieel gepubliceerd. Dat gebeurde op een bijeenkomst in het Cedris-kantoor, in aanwezigheid van partnerorganisaties en vertegenwoordigers van SZW.

Waar wachten we op? De bijeenkomst in Utrecht draaide vooral om die ene vraag. We weten nu voor de volle 100 procent dat loonkostensubsidie zijn vruchten afwerpt en we weten ook waar precies. Belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat het geld oplevert, en dat het Rijk de samenleving en zichzelf tekort doet als hier niets mee gebeurt.

Baten

Het onderzoek is uitgevoerd door Berenschot en brengt nauwgezet in kaart wat het inzetten van iemand met een beperking kost, en wat de baten zijn en dat die baten niet overal eerlijk neerslaan. Daar hebben vooral kleinere gemeenten last van. Alles is terug te vinden in een rekentool die adviesbureau Berenschot in opdracht van Cedris en Divosa in een zogeheten maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) heeft gemaakt. Veel waardering ging tijdens de bijeenkomst uit naar de klankbordgroep die het traject begeleidde.

Brede aandacht

Volgens Divosa-voorzitter Erik Dannenberg is er alle aanleiding om breed aandacht te vragen voor het rapport, ook bij het ministerie van Financiën, aangezien een aantal baten daar vallen. ‘We hebben hier een belangrijk verhaal, ook politiek. De MKBA laat zien dat loonkostensubsidie niet alleen goed is voor de inwoner. Het betekent minder krapte op de arbeidsmarkt, meer economische groei en minder uitgaven aan uitkeringen.’ Hij kreeg bijval van Cedris-voorzitter Mohamed el Mokaddem. ‘Dit kan een game-changer zijn voor onze sector. Het Rijk kan hier eigenlijk niet omheen. Investeren levert op meerdere facetten rendement op, de MKBA toont dat duidelijk aan.’

 Werkgevers

Tijdens de bijeenkomst werd ook het belang onderstreept om MKBA bij werkgevers goed onder de aandacht te brengen. De meeste werkgevers kunnen nog veel meer doen aan inclusiviteit. Ook zij kunnen hier hun voordeel mee doen, mede gezien de krapte op de arbeidsmarkt. In de praktijk zie je dat veel mensen die via loonkostensubsidie ergens aan de slag gaan, en daar vaak ook blijven.

* Op de foto v.l.n.r.: Bart Vertegaal, Martin Heekelaar (beide van Berenschot), Cedris-voorzitter Mohamed el Mokaddem en Divosa-voorzitter Erik Dannenberg.

Meer informatie

Contactpersoon

Chris Wallis

procesmanager Werk, participatie en arbeidsmarkt