Een groot deel van de jongeren in de bijstand in Walcheren heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In de aanpak Wonen en werken worden mensen in een kwetsbare situatie in de wijk geholpen door de jongeren uit dezelfde wijk. Dat komt zowel de wijkbewoners als de leefbaarheid in de wijk ten goede. Waarom is zo’n brede aanpak nodig en hoe staat deze in verhouding tot de andere plannen van het kabinet Rutte IV?

In dit videoverhaal vertellen Henk Guise, Sacha van Houwelingen en Himzo Sejdic over deze brede aanpak van wonen en werken die in Walcheren is ontwikkeld.

Door jongeren zoveel mogelijk in hun eigen wijk in te zetten ontstaan meer sociale contacten tussen wijkbewoners onderling
width="854" height="480" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen" title="Video embed"

Henk Guise is algemeen directeur van Orionis Walcheren, het gemeentelijk werkbedrijf van het samenwerkingsverband van de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen op het gebied van werk, inkomen en schulden. 

Sacha van Houwelingen is coördinator Verhuurmutatie bij L'Escaut Woonservice. Hij vertelt over hoe het project werken en wonen bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijken waar de bewoners niet in staat zijn tot onderhoudswerkzaamheden en jongeren geholpen worden aan werkroutine en competenties op gebied van woningonderhoud. Wijkbewoners helpen elkaar en dat zorgt voor betere sociale cohesie in de wijk.

Himzo Sejdic is een van de jongeren die met het project wonen en werken is geholpen aan werk en een uitkering, nadat hij zijn werk als schoonmaker van een vakantiepark tijdens de coronacrisis was kwijtgeraakt.

Regeerakkoord: wat schort eraan? De visie van Henk Guise van Orionis Walcheren

width="854" height="480" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen" title="Video embed"