Publicaties

Leerreeks Bewust bekwaam samenwerken

Gemeenten kunnen complexe problemen in het sociaal domein niet in hun eentje oplossen. De veranderende samenleving met taaie maatschappelijke vraagstukken vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. Op een wezenlijk andere manier dan veel organisaties tot nu toe gewend zijn. In de leerreeks Bewust bekwaam samenwerken nam hoogleraar Patrick Kenis de deelnemers mee in de theorie en praktijk hiervan.

Laatste update: 8 februari 2024

Er wordt heel veel samengewerkt tussen organisaties in het gemeentelijk sociaal domein. Maar lang niet al die samenwerking is effectief. Wat maakt het verschil? Wat zorgt ervoor dat een samenwerking echt van de grond komt en doet waar het voor bedoeld is?

Patrick Kenis, hoogleraar Tilburg University is expert op dit gebied. In deze leerreeks, bestaande uit drie bijeenkomsten, deelde hij kennis van de theorie en de praktijk van effectief samenwerken. 

Inhoud van de sessies

Om te komen van theorie tot praktijk zijn de drie sessies als volgt samengesteld:

  1. Theoretisch fundament. Systematisch samenwerken rond complexe maatschappelijke vraagstukken.
  2. Instrumentarium. Wat zegt de wetenschap over wat werkt? Wat kun je gebruiken in je eigen praktijk?
  3. Aan de slag. Hoe kun je aan de slag in je eigen praktijk? Welke keuzes moet je gaan maken, welke beweging moet je versterken?

De eerste leersessie vond plaats op vrijdag 13 oktober, de tweede op 8 december 2023 en de derde op vrijdag 26 januari 2024. Iedere leersessie bestond uit een college, waarna het geleerde in praktijk werd gebracht. Onderaan deze pagina vind je verslagen van de bijeenkomsten. 

Contactpersoon

Bente Schöttelndreier

projectleider Leren en ontwikkelen