Divosa wil een vervolg geven aan de zogeheten ‘peer reviews’, waarin directeuren en strategen uit het sociaal domein de gelegenheid krijgen om in alle vertrouwelijkheid te spreken over wat hen in de uitoefening van hun vak bezighoudt. Vorig jaar begonnen Divosa en het Netwerk Directeuren Sociaal Domein (NDSD) een eerste reeks van deze bijeenkomsten, waaraan zes gemeenten deelnamen, onder deskundige begeleiding.

Elk van de bijeenkomsten draaide om een concrete casus die de deelnemers zelf konden inbrengen. De vertrouwelijke opzet maakte dat ze vrijuit konden spreken over knelpunten in hun werk en (soms tegengestelde) belangen, los van de dagelijkse hectiek. Klaas van der Wal, concerndirecteur sociaal maatschappelijk domein in Groningen en lid van het Algemeen Bestuur bij Divosa: ‘Bij de peer review gaat het juist over de dingen waar we mee worstelen. Als je door kunt vragen op de dingen die niet goed gaan, dan kun je heel veel van elkaar leren.’ 

Naar aanleiding van de eerste reeks peer reviews heeft Divosa twee artikelen gepubliceerd. In een daarvan komen enkele deelnemers en begeleiders aan het woord met een terugblik op de gesprekken. Het andere gaat onder meer in op de thema’s die zijn ingebracht. Ook geeft dit in grote lijnen een beeld van de inzichten die tijdens de bijeenkomsten zijn opgedaan.