Geef richting aan verandering: maak samen het verhaal

Sta je voor een andere aanpak of denkwijze in het sociaal domein en heb je moeite om alle betrokkenen mee te krijgen? Dan heb je een overtuigend verhaal nodig waarmee je hen kunt enthousiasmeren en motiveren om zich in te zetten voor de verandering. Door samen met andere betrokkenen een gezamenlijk narratief te ontwikkelen, geef je richting aan beleidsopgaven. Divosa biedt begeleiding bij het opstellen van een narratief.

Wat gaan we doen?

Tijdens drie bijeenkomsten stel je samen met betrokkenen het narratief op. Deze betrokkenen zijn meteen de vertellers of ambassadeurs van het narratief, zodat veranderingen sneller breed gedragen worden. Het narratief maakt vaak ook duidelijk welke spelers en elementen nog ontbreken om de uitvoering te kunnen ondersteunen.

  1. De eerste bijeenkomst staat in het teken van een verhalend gesprek om de nieuwe verhaallijn te verkennen. Dit leidt tot een eerste concept van het narratief.
  2. Tijdens de tweede bijeenkomst gaan we dieper in op het verhaal. Daarnaast besteden we expliciet aandacht aan de manier hoe de deelnemers het verhaal kunnen uitdragen en gebruiken in hun reguliere werkzaamheden. Het narratief wordt opnieuw op papier vastgelegd.
  3. Afhankelijk van de uitkomst van de tweede sessie is de derde bijeenkomst gericht op het versterken van de uitvoering of op het verbinden met de grote beleidsopgaven. We werken zo nodig een derde versie uit van het narratief.

Voor wie?

Het samen maken van een verhaal, een narratief, is in eerste instantie bedoeld voor gemeentelijke leidinggevenden in het sociaal domein. Dat doe je samen met betrokkenen zoals bewoners, klantmanagers en leidinggevenden, maar eventueel ook met wethouders en raadsleden.

Begeleiding

Divosa biedt begeleiding van het traject aan. Uitvoering van de begeleiding is in handen van Kirsten Notten en Sigrid van Iersel. Kirsten is specialist in storytelling voor beleidsontwikkeling in de publieke sector en ervaren begeleider van narratieve gesprekken. Sigrid is verhalenmaker voor organisaties en ondernemende professionals en tekent het narratief op, zodat het gemakkelijk uitgedragen en verspreid kan worden.

Kosten en praktische informatie

Deze ondersteuning bij het maken van een narratief bieden we incompany aan. De begeleiders stellen in overleg met de gemeente de data van drie bijeenkomsten vast. Op basis van je wensen brengen we een vaste totaalprijs in rekening. De gemeente zorgt voor een locatie en verdere benodigde faciliteiten. Neem voor meer informatie contact op met Gina Jongma.

Meer informatie

Wil je meer weten over het maken van een narratief? Lees hoe de gemeente Uden ermee aan de slag is geweest