Incompany-verdiepingstraining Psychische aandoeningen en LVB

Medewerkers van gemeenten hebben geregeld te maken met klanten met psychische aandoeningen. Hoe kun je als professional deze mensen het beste op maat begeleiden? De Incompany-verdiepingstraining Psychische aandoeningen en LVB van Divosa biedt handvatten die je direct kunt toepassen in je werk.

Deze training is geschikt voor professionals die over algemene basiskennis van psychische aandoeningen beschikken en meer willen weten over specifieke psychische aandoeningen. Divosa biedt ook een incompany-basistraining Psychische aandoeningen en LVB aan.

Wat ga je leren?

Je leert in deze trainingen om klanten met een specifieke psychische aandoening of lichte verstandelijke beperking op een effectieve manier te begeleiden naar een actieve rol in de maatschappij en/of naar werk. De focus ligt op de mogelijkheden van de klant. Hoe leer je dat?

  • Door het signaleren van de gedragskenmerken bij verschillende aandoeningen
  • Door in gesprek te anticiperen op deze gedragskenmerken
  • Door emotie en agressie te herkennen en hier goed mee om te gaan
  • Door een positieve houding: “Wat kan ik, binnen de kaders en wetgeving, wél met deze klanten?”

Door middel van heldere voorbeelden en het oefenen met gesprekstechnieken per psychische aandoening ontdek je hoe je je bovenstaande punten eigen kunt maken. De nadruk ligt op hoe je als uitvoerend professional in het sociaal domein de verschillende aandoeningen waarneemt en wat je ermee kunt doen. Niet op het diagnosticeren ervan.

Hoe ziet een training eruit?

Bij een incompany-training kun je kiezen voor een specifieke aandoening die centraal staat, bijvoorbeeld autismespectrum, lichte verstandelijke beperking, depressie, borderline-persoonlijkheidsstoornis, angststoornis of ADHD. Een training over een aandoening neemt één dagdeel in beslag. Je kunt dus ook kiezen voor een training van een hele dag en twee aandoeningen combineren.

Per training is er een voorkeur voor maximaal 6 deelnemers. Zo kunnen we dieper op de stof ingaan, is er meer opbouwende aandacht voor iedere cursist en haal je het meeste rendement uit de training. Theorie en rollenspellen wisselen elkaar af. De meerwaarde hiervan is dat je kunt oefenen met het signaleren van - en het omgaan met- de verschillende aandoeningen. Er is kans om te experimenteren en zo te ontdekken welke benaderingswijze het best bij welke klant aansluit.

Over de trainer

Arjan van Dam is psycholoog en trainer bij zijn eigen bedrijf Fidare. Hij heeft ruime ervaring in de re-integratie en ontwikkelde voor Divosa de Werkwijzer Gespreksvoering en de Werkwijzer Psychische aandoeningen en lichte verstandelijke beperkingen, inclusief de bijbehorende online trainingen. Ook schreef hij het boek ‘De kunst van het falen’ en is hij online coach voor Psychologie Magazine.

Kosten en praktische informatie

Deze training wordt incompany aangeboden. De trainer stelt in overleg met de gemeente de data van de trainingsdag vast. Het maximale aantal deelnemers per training is 6. Er wordt een vaste totaalprijs in rekening gebracht. De gemeente zorgt voor de locatie en verdere benodigde faciliteiten. Voor verdere inlichtingen kun je contact opnemen met Gina Jongma of het formulier invullen. Dan neemt Divosa contact op.