Incompany-training Gespreksvoering: hoe motiveer ik mijn klant?

Divosa biedt professionals in het sociaal domein een driedaagse training aan over het vergroten van zelfsturing en motivatie van klanten. Wil je samen met je collega's ontdekken hoe jullie je klanten (nog meer) kunnen motiveren? Benieuwd hoe je samen wetenschappelijk onderbouwde theorieën kunt toepassen in de praktijk? Geef je gemeente dan op voor deze incompanytraining.

Uit onderzoek weten we welke manieren van gespreksvoering effectief zijn om zelfsturing en motivatie van klanten te vergroten en welke niet. In deze training komen drie bewezen effectieve begeleidingsmethodes én de bijbehorende basishouding aan bod. Deze breed inzetbare methodes worden vertaald naar de praktijk van de professional, zodat je er de volgende werkdag mee aan de slag kunt.

Wat ga je leren?

Je maakt kennis met 3 methoden die bewezen effectief zijn (1. Leerdoelen stellen, 2. Motiverende gespreksvoering, 3. Oplossingsgericht werken). De volgende vragen worden tijdens de training behandeld:

 • Welke basishouding is het meest geschikt?
 • Welke gespreksvaardigheden werken goed?
 • Hoe kan ik effectief doelen stellen met klanten?
 • Hoe ontstaat motivatie?
 • Hoe kan ik de (latente) motivatie aanspreken en versterken?
 • Hoe ontlok ik zelfmotiverende uitspraken?
 • Hoe voorkom en verminder ik weerstand?
 • Hoe breng ik inspirerende waarden van de cliënt aan het licht?
 • Hoe vergroot ik hoop en vertrouwen als mijn klant denkt dat hij iets niet kan?
 • Hoe stimuleer ik kleine stappen, zodat de klant in beweging komt?
 • Hoe maak ik de vertaalslag naar mijn eigen praktijk?

Programma

Dag Dagdeel Inhoud
Dag 1 Ochtend Een basishouding die (plezierig) werkt
  Middag Effectief doelen stellen met klanten
Dag 2 Ochtend Verlagen van weerstand en vergroten van motivatie
  Middag Ontlokken van verandertaal; motiverend informeren en omgaan met weerstand
Dag 3 Ochtend Vergroten van vertrouwen in eigen kunnen
  Middag Oefenen en inbreng casuïstiek

Trainers

Sergio van der Pluijm

Sergio van der Pluijm is zelfstandig trainer en coach. Hij maakte vele kilometers in het reclasseringsveld en kent de gedragingen van de 'ongemotiveerde klant'. Sinds 2010 trainde hij al honderden professionals in motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering. Ook is hij lid van het MINT (Motivational Interviewing Network of Trainers). Voorjaar 2018 komt zijn eerste boek uit: 'Coachen 3.0, deel 1 – Motiverende gespreksvoering'.

Arjan van Dam

Arjan van Dam is psycholoog en trainer. Hij heeft ruime ervaring in de re-integratie en ontwikkelde voor Divosa de werkwijzer 'Gespreksvoering: Sturen op zelfsturing door motiveren en confronteren' en de online training Gespreksvoering. Ook schreef hij het boek 'De kunst van het falen' en is hij online coach voor 'Psychologie Magazine'.

Kosten en praktische informatie

Deze training wordt incompany aangeboden. De trainers stellen in overleg met de gemeente de data van de drie trainingsdagen vast. Het gewenste aantal deelnemers per training is tussen de 8 en 15. Er wordt een vaste totaalprijs in rekening gebracht. De gemeente zorgt voor locatie en verdere benodigde faciliteiten. Neem voor meer informatie contact op met Gina Jongma of vul het formulier in.

Voorbereiding en downloads

In alle drie de dagen ligt het accent op de praktijk. De theorie voor de trainingsdagen wordt in de werkwijzer behandeld, die de deelnemers voorafgaand aan de training voorbereiden.

Training Gespreksvoering bij Divosa

Is de incompany-training geen optie voor je organisatie of wil je graag leren van vakgenoten uit andere gemeenten, dan kun je dezelfde training ook bij Divosa volgen. Divosa biedt de training meerdere keren per jaar aan. Kijk hiervoor in het overzicht van bijeenkomsten.

Wat vinden eerdere deelnemers?

Lees het interview met Johanna Tuinstra, consulent Werk en Inkomen bij gemeente Zuidhorn over haar ervaringen met de trainig én die van haar cliënten.