Lerende praktijk

Het is belangrijk dat gemeenten lerende organisaties zijn. In een lerende praktijk kunnen medewerkers onderbouwde keuzes maken, experimenteren en daarop reflecteren. Gemeenten met een lerende praktijk kunnen zich snel aanpassen aan veranderingen. En dat betekent dat ze beter kunnen inspelen op behoeften van burgers.

Een lerende praktijk komt er niet vanzelf. Er is evenmin een blauwdruk voor. Divosa onderzoekt samen met haar leden, directeuren in het sociaal domein, hoe we met kleine stappen lerende organisaties kunnen vormen en welk leiderschap en welke visie daarvoor nodig zijn. We onderzoeken bijvoorbeeld vraagstukken als: hoe geef je leiding aan medewerkers in een lerende organisatie en geef je hun écht de ruimte om te doen wat nodig is?


INHOUDSOPGAVE


Actueel

Belangrijkste ontwikkelingen

Onder constructie: programma leiderschap in het sociaal domein

Divosa werkt momenteel aan een programma voor leden en andere gemeentelijke eindverantwoordelijkheden in het sociaal domein. Dit is een intensieve leergang om samen te werken aan leiderschap en een lerende praktijk. Denk hierbij aan werkbezoeken, intervisie en seminars waar wetenschappelijke- en praktijkkennis worden gecombineerd. Nieuwsgierig? Mail of bel Hennie van Deijck en ze houdt je op de hoogte.

Nieuwsbrief

Wil jij weten hoe gemeenten werken aan een lerende praktijk? Meld je aan voor de nieuwsbrief Vakmanschap en ontvang 2-wekelijks het belangrijkste nieuws rond vakmanschap en de lerende praktijk in het sociaal domein.

Naar inhoudsopgave


Divosa

Wat vindt Divosa?

Veel leden van Divosa (willen) werken aan een lerende praktijk. Dat vinden we belangrijk. Gemeenten met een lerende praktijk kunnen zich sneller aanpassen aan veranderende omstandigheden en inspelen op behoeften van burgers. De focus op leren en ontwikkelen geldt voor alle niveaus in de organisatie. Hiervoor is sterk leiderschap en een duidelijke visie nodig. En soms vraagt dat ook om een cultuurverandering in de organisatie. Divosa ondersteunt haar leden in dit intensieve proces.

Welke gevaren loopt een gemeente als ze zich niet ontwikkelt tot een lerende praktijk? Het kan gebeuren dat een gemeente vast komt te zitten in een patroon waarin niet meer wordt gehandeld vanuit wat nodig is, maar vanuit 'zo doen we het hier nu eenmaal'. Die rigiditeit kan optreden binnen de interne processen, maar ook in de samenwerking met partners en de dienstverlening aan de burger. Daarnaast kan een gemeente zonder lerende praktijk achterraken op nieuwe ontwikkelingen. De focus op leren geeft ook een focus op nieuwe kennis en inzichten die de dienstverlening kunnen verbeteren.

Wat doet Divosa?

Divosa ondersteunt haar leden bij het vormgeven van een lerende praktijk, helpt bij het ontwikkelen van visie en leiderschap, en het doorvoeren van een cultuurverandering. Dit doet Divosa door middel van individuele gesprekken (maatwerk), netwerken, leergangen en symposia. In deze bijeenkomsten kunnen leden en hun medewerkers ervaringen uitwisselen en wetenschappers delen essentiële kennis. Het leren van elkaar staat ook centraal in de Divosa Benchmark.

Daarnaast ondersteunt Divosa de lerende praktijk specifiek voor professionals in het sociaal domein met het programma Vakmanschap

Bijeenkomsten over dit onderwerp

Er zijn momenteel geen bijeenkomsten over dit onderwerp in de agenda.

Naar inhoudsopgave


training & opleiding

Programma Leiderschap in het sociaal domein

Divosa werkt momenteel aan een programma voor leden en andere gemeentelijke eindverantwoordelijkheden in het sociaal domein. Dit is een intensieve leergang om samen te werken aan leiderschap en een lerende praktijk. Denk hierbij aan werkbezoeken, intervisie en seminars waar wetenschappelijke en praktijkkennis worden gecombineerd. Nieuwsgierig? Mail of bel Hennie van Deijck en ze houdt je op de hoogte.
 

ActeeChange game sociaal domein

Je staat als leidinggevende voor een veranderopdracht in het sociaal domein. Hoe breng je de boodschap over? Hoe krijg je je medewerkers mee en hoe buig je weerstand om? Divosa biedt sessies om te reflecteren op jouw manier van leidinggeven en je veranderopdracht te bespreken met collega-managers of -directeuren. Dit doen we door het spelen van de ActeeChange game, die inzicht geeft in veranderprocessen en jouw cruciale rol als leidinggevende.

Lees meer over de incompany-sessie ActeeChange game sociaal domein

Naar inhoudsopgave


Verder lezen

Websites

Naar inhoudsopgave