Werkloosheid daalt maar niet voor secretaresse

donderdag 20 april 2017

De werkloosheid daalt en vooral werklozen profiteren van de opleving van de arbeidsmarkt, meldt het CBS. Mensen met administratief beroep treffen het minder. Door automatisering en smartphones zien vooral administratief medewerkers, secretariaatsmedewerkers en receptionisten hun baan verdwijnen. Zij zullen zich moeten bij- of omscholen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, zo blijkt uit onderzoek van UWV.

In de afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid met gemiddeld 6 duizend per maand gedaald. Het aantal werklozen kwam in maart uit op 463 duizend, meldt het CBS. Dit is 5,1 procent van de beroepsbevolking. Het aantal mensen met betaald werk is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14 duizend per maand toegenomen. UWV telde eind maart 415 duizend WW-uitkeringen. (zie ook infographic onderaan deze pagina)

Lees verder op: www.cbs.nl

Minder vraag naar lager en middelbaar administratief personeel 

Er is minder werk voor mensen in een economisch-administratieve beroep. Dit geldt vooral voor functies op laag of middelbaar niveau, zoals administratief medewerkers, secretariaatsmedewerkers en receptionisten. Het aantal administratieve krachten op dit niveau daalde tussen 2013 en 2016 met bijna 39 duizend (-5%). Met name onder secretaresses is de banenkrimp sterk. Daar staat tegenover dat de vraag naar hoger administratief personeel aantrekt. Het gaat dan om beroepen zoals hypotheekadviseur en registeraccountant.

Lees verder op: www.uwv.nl

Zie ook

RTL Nieuws - Secretaressedag met zwart randje: in drie jaar tijd 11.000 secretaresses minder

Stromen tussen arbeidsposities

Werkloosheid daalt verder
Bron: CBS - Seizoensgecorrigeerd t.o.v. drie maanden eerder, maart 2017