Resultaatvoetbal

donderdag 5 april 2012 — 0 reacties

Huntelaar boft maar. Hij is zo’n beetje de felst begeerde voetballer van dit moment. Topclubs staan in de rij om de goaltjesdief een vet contract aan te bieden, maar hij beslist pas na het EK. Voor Nederlandse clubs is hij inmiddels te duur. De vraag is of dat erg is: een ochtendblad analyseerde dat Huntelaar eigenlijk toch te Duits is voor het Nederlandse voetbal. In de traditie van Cruijff, Van Persie en Bergkamp gaat het om de schoonheid van het spel. Bij onze oosterburen niet. Het spel mag best mooi zijn, essentieel zijn de treffers. En die biedt onze Klaas-Jan. Resultaatvoetbal.

Of het waar is weet ik niet, maar een goed verhaal moet je niet kapot checken, leerde ik ooit van een journalist. Ik ben vooral benieuwd in welke traditie wij staan. Wij van Divosa. Van de sociale diensten. Gaan we voor het fraaie spel of vooral voor succes? En waaruit blijkt dan dat we scoren? 

De vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord. Divosa geeft dit jaar gas op vakmanschap. Dat gaat over resultaten en hoe je ze bereikt. Het Ministerie van SZW - sterk in het onderwerp geïnteresseerd - laat ondertussen de stand van zaken bij sociale diensten in beeld brengen. Hoe goed denken we dat we zijn? En klopt dat zelfbeeld met de feiten? Als wij een collega bewonderen, is dat dan een Cruijff of een Huntelaar? Ik hoop vurig dat in deze ingewikkelde tijden ‘resultaatvoetbal’ een sociale dienst-term wordt.