Vereenvoudiging beslagvrije voet op de lange baan

vrijdag 16 november 2018
Bron: www.tweedekamer.nl

In een brief aan de Tweede Kamer meldt staatssecretaris Van Ark dat invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet ‘binnen de komende twee jaren op problemen stuit’. ICT-problemen bij de Belastingdienst en UWV blokkeren eerdere invoering.

Aanvankelijk zou de vereenvoudiging van de beslagvrije voet op 1 januari 2018 ingaan. Later werd de invoering een jaar opgeschoven. 

Eerste levensbehoeften

De beslagvrije voet moet voorkomen dat een te groot deel van het inkomen op gaat aan het aflossen van hun schulden. Er blijft dan te weinig over voor de eerste levensbehoeften. Vereenvoudiging is nodig omdat de huidige regels rond de beslagvrije voet te vaak niet worden gevolgd en hierdoor de bestaanszekerheid van schuldenaren niet langer is gegarandeerd. 

Zorgen

Divosa maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de vertraging. Wanneer het inkomen door het niet-respecteren van de beslagvrije voet onder een verantwoorde grens komt, stapelen problemen zich snel verder op: mensen verliezen hun woning, kinderen groeien op in nog grotere armoede en de maatschappelijke kosten rijzen dan de pan uit. Elke dag dat de wet op zich laat wachten zijn mensen hier dus de dupe van. 

Download

Kamerbrief Voortgang diverse maatregelen Brede schuldenaanpak (pdf, 133 kB)